Reteaua sociala Facebook a abuzat de pozitia dominanta pentru a-ti colecta datele(dec. 17, 2017)

Cea mai importanta autoritate antitrust din Germania a deschis un nou front impotriva firmelor mari din IT in momentul in care a sustinut ca modul de colectare al datelor de catre Facebook Inc. reprezinta un abuz, profitand de pozitia dominanta, scrie The Wall Street Journal.

Autoritatea germana a publicat informatii preliminare in privinta anchetei, in care acuza compania Facebook de colectare abuziva de date ale utilizatorulior sai, prin intermediul site-urilor cu care gigantul colaboreaza, ca de exemplu cele care au posibilitatea sa apesi ”like” fara a accesa Facebook.
Desi raportul asupra colectarii datelor nu se va lasa cu amenzi, aceasta deschide drumul pentru Germania in directia schimbarii felului in care Facebook face business. Decizia finala in aceasta privinta fi facuta publica pana in vara anului viitor.

Daca va fi sustinuta de catre Uniunea Europeana, aceasta noua linie de atac ar putea extinde limitele legilor competitiei loiale, care ar include si confidentialitatea datelor din mediul online.
„Protectia datelor, protectia consumatorului si protectia fata de circulatia datelor, ca in cazul Facebook, sunt factori cruciali pentru dominatia economica a unei companii”, a spus Andreas Mundt, seful Biroului de investigatii german.
Facebook a raspuns acuzatiilor spunand ca acestea contureaza un tablou incomplet, deoarece compania nu are o pozitie dominanta si respecta legile europene.

„Asteptam cu nerabdare sa raspundem la intrebarile oficialilor si sa demonstram cum Facebook contribuie la mentinerea competivitatii pietei.”, a declarat Yvone Cunnane, seful departamentului de protectie a datelor al Facebook.

Europa este a doua cea mai profitabila regiune pentru Facebook, dupa SUA si Canada, aceasta generand un venit de 2,43 miliarde de dolari in ultimele 9 luni. Germania are lunar 32 de milioane de utilizatori activi pe Facebook.