Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la peste 19%(iul. 13, 2013)

Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a crescut recent pana la peste 19%, ca urmare a solicitarii de noi rambursari de fonduri Comisiei Europene, anunta Ministerul Fondurilor Europene intr-un document de presa publicat pe site-ul propriu.

Romania a transmis recent Comisiei Europene documentele pentru rambursarea a inca 135 milioane de euro prin intermediul Programului Operational Sectorial Transport (POS Transport), informeaza Ministerul in documentul de presa. Astfel, valoarea totala a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport este de peste 655 milioane de euro.

„Succesul inregistrat de Guvernul Romaniei prin deblocarea recenta a celui de-al treilea program pre-suspendat in trecut de catre Comisia Europeana – Programul Operational Sectorial Transport – are efectul scontat asupra absorbtiei fondurilor europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Conform demnitarului, suma solicitata pentru a fi rambursata prin intermediul celor sapte programe operationale a ajuns la aproximativ 3,7 miliarde euro, un avans substantial care ajuta la acoperirea riscului de dezangajare automata a banilor primiti de la Uniunea Europeana.

Amintim ca la inceputul lunii februarie 2013, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, iar rata de absorbtie curenta a ajuns acum la 16,62% pe acest program.

De asemenea, la sfarsitul lunii aprilie 2013, Comisia a reluat platile pentru Programul Operational Regional, iar rata de absorbtie curenta la nivelul acestui program a ajuns la aproape 33% in prezent.

Suma rambursata Romaniei de catre Comisia Europeana este in valoare de aproximativ trei miliarde de euro, nivel ce reprezinta 15,3% din fondurile alocate de Uniunea Europeana.