Rata de absorbtie a fondurilor europene a crescut cu 32% in 2013(iun. 5, 2013)

Suma totala atrasa de Romania din fondurile structurale si de coeziune a ajuns la peste 2,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii mai 2013, in crestere cu 32% fata de valoarea inregistrata in decembrie 2012, anunta Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul propriu. Mai mult decat atat, institutia precizeaza ca rata de absorbtie a crescut cu 103% fata de aprilie 2012.

Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la sfarsitul lunii mai 2013 la 15,18%, informeaza Ministerul Fondurilor Europene pe adresa proprie de internet.

„Rata de absorbtie a fondurilor europene si, implicit, valoarea fondurilor atrase de Romania au crescut cu 32% in acest an fata de sfarsitul anului trecut. Totodata, rata de absorbtie este in prezent dubla fata cea inregistrata la sfarsitul lunii aprilie 2012, fapt care demonstreaza ca masurile adoptate in aceasta perioada de Guvernul Romaniei au avut impact”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Oficialul a adaugat, de asemenea, ca Ministerul Fondurilor Europene si celelalte institutii ale statului roman implicate in utilizarea banilor europeni vor continua sa implementeze toate masurile necesare pentru a asigura accelerarea ratei de absorbtie a fondurilor UE.

Conform sursei citate, in ultimele zile din luna mai 2013, Comisia Europeana a rambursat Romaniei noi fonduri in valoare de aproximativ 155 de milioane de euro.

Suma mentionata a fost incasata prin intermediul a trei programe: Programul Operational Sectorial Mediu – peste 116,4 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – peste 37,7 milioane de euro, respectiv Programul Operational Asistenta Tehnica – aproximativ 0,7 milioane de euro.