Programul Erasmus a implinit 25 de ani(feb. 4, 2012)

Programul Erasmus, in care aproape 3 milioane de studenti au beneficiat de o perioada de studiu in alta tara, implineste anul acesta 25 de ani de la lansare, informeaza Comisia Europeana.

Numai in anul universitar 2011-2012, peste 250.000 de studenti vor beneficia de pe urma programului Erasmus.

Conform CE, cele mai populare destinatii pentru studentii sunt preconizate a fi Spania, Franta, Regatul Unit, Germania si Italia, in timp ce tarile care trimit cei mai multi studenti in strainatate sunt preconizate a fi Spania, Franta, Germania, Italia si Polonia.

Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat aproximativ 3 miliarde euro pentru acest program destinat studentilor.

„Impactul Erasmus a fost enorm, nu numai pentru fiecare student in parte, ci si pentru economia europeana in ansamblu. Prin sprijinul sau pentru competente si pentru un sistem de invatamant superior modern, cu legaturi mai stranse intre lumea academica si angajatori, Erasmus ne ajuta sa combatem neconcordanta de competente. De asemenea, programul le ofera tinerilor increderea si capacitatea de a lucra in alte tari, unde s-ar putea gasi locurile de munca potrivite pentru ei, in loc sa fie prinsi in capcana unei neconformitati geografice,” a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

O perioada de studii Erasmus dureaza intre 3 si 12 luni si constituie o parte integranta a studiilor la universitatea sau la institutia de invatamant superior la care este inscris studentul.

Trebuie sa se acorde recunoasterea academica deplina a perioadei de studii absolvite in strainatate, in conformitate cu prevederile „contractului de studii” semnat de student, institutia de origine si institutia gazda. Contractul de studii trebuie completat inaintea inceperii perioadei de studiu. Acesta precizeaza modulele pe care le va studia studentul. La finalul perioadei de studii in strainatate, institutia gazda furnizeaza studentului Erasmus si institutiei de origine a acestuia un raport in care se inregistreaza rezultatele obtinute in programul aprobat de studii in strainatate.

Grantul Erasmus mediu lunar in anul academic 2009-10 a fost de 254 euro. Cererea depaseste semnificativ disponibilitatea granturilor in majoritatea tarilor.

Granturile se aloca studentilor dupa ce trec printr-un proces de selectie in institutia de invatamant superior de origine si dupa acceptarea lor de catre institutia sau intreprinderea gazda (pentru stagii). Institutia care gazduieste studenti nu trebuie sa le solicite nicio taxa de scolarizare, ceea ce reprezinta un principiu fundamental pentru Erasmus.

Valoarea grantului variaza de la o tara la alta si nu este destinata sa acopere toate cheltuielile studentului. De altfel, aceasta este destinata sa compenseze o parte a diferentei de cost generate de viata intr-o alta tara.