Procesarea cererilor de rambursare privind fondurile europene trebuie sa se faca in maxim 45 de zile(ian. 14, 2012)

Autoritatile implicate in gestionarea fondurilor europene vor fi obligate sa proceseze cererile de rambursare de la beneficiarii proiectelor in termen de maximum 45 de zile lucratoare de la data primirii acestor cereri, potrivit unor modificari ale legislatiei privind fondurile europene, aprobate de Guvern la finalul anului 2011.

Aceste noi reglementari au fost aprobate in sedinta Guvernului din data de 22 decembrie 2011, cand s-a modificat OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.

Se accepta maxim 10 zile lucratoare de intarziere. Termenul odata stabilit legal vine sa contribuie la masurile de accelerare a absortiei fondurilor europene, scurtand perioada legala anterioara la jumatate. Acest termen va putea fi intrerupt si prin urmare prelungit, de maxim doua ori, pentru perioade de pana la 5 zile lucratoare, pentru a permite beneficiarilor sa aduca clarificarile solicitate de autoritatea de management si de organismul intermediar.

Dupa stabilirea unui termen ambitios de procesare a cererilor de rambursare se punea problema unor masuri concrete pentru ca autoritatile sa se incadreze in acest termen, fiind cunoscute desele intarzieri si ale termenului precedent care era stabilit contractual la 90 de zile. Una dintre aceste masuri ar fi cu siguranta concretizarea declaratiei premierului Emil Boc, care a declarat in data de 6 ianuarie 2012 in cadrul primei reuniuni din 2012 a Grupului interministerial pentru absorbtia fondurilor europene, ca se ia in calcul posibilitatea ca, in limita resurselor existente, sa se aloce personal suplimentar la organismele intermediare unde este nevoie. Conform acestuia, Ministerul Afacerilor Europene urmeaza sa faca pana pe 16 ianuarie 2012 o evaluare cu fiecare Autoritate de Management pentru a se vedea unde este nevoie de personal suplimentar.

Urmarind declaratiile premierului, din cadrul evenimentului amintit mai sus, se pare ca exista o asumare a unor deficiente majore privind atat duratele foarte lungi in evaluarea cererilor de finantare, cat si a cererilor de rambursare, in cadrul urmatoarelor organisme intermediare enumerate: OI-ul de la Ministerul Educatiei (POSDRU), OI-urile pentru IMM-uri si pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei si OI-ul de la Ministerul Comunicatiilor (POSCCE).