Pont american: Cumparati teren agricol. Acum!(apr. 20, 2014)

Consultantii financiari de pe Wall Street isi sfatuiesc clientii sa cumpere acum teren agricol in zona Marii Negre, apreciind ca doar in ultimul an, preturile medii au crescut cu circa 20%.

Din biroul sau din Manhattan, Jeff Notaro gestioneaza un portofoliu inca modest apartinand Black Sea Agriculture – BSA. Potrivit CNBC, fondul de investitii faciliteaza achizitii in terenuri agricole din tarile acestei zone, in special Bulgaria si Romania, potrivit site-ului companiei.

Dand exemplul Bulgariei, dar care se aplica si pentru Romania, pretul terenurilor agricole s-a apreciat enorm in ultimii ani si se mentin cu mult sub cele din SUA. Astfel, daca la bulgari, pretul mediu pe hectar este, potrivit lui Notaro, de 2.125 de dolari, fata de 13.000 de dolari cat costa in Kansas, SUA.

Terenurile din zona Marii Negre sunt cu atat mai pretioase cu cat sunt foarte fertile si aproape de surse de apa si conectate la sisteme de irigatii. Asadar, preturile de aici sunt duble fata de media nationala, dar Notaro le spune clientilor sai ca riscurile investitionale sunt minime.

”Tot mai multi oameni intra in agricultura. Este sursa alimentelor noastre”, declara si consultantul Jim Rogers, care a lansat Fondul Qunatum impreuna cu George Soros la inceputul anilor 70.

Rogers si Notaro fac parte dintre cei ai caror fonduri investitionale s-au redirectionat catre agricultura, in special catre achizitia de teren agricol in Bulgaria sau Romania.

”Suntem optimisti privind sectorul agricol la nivel mondial”, explica Rogers, bazandu-se mai ales pe o crestere continua a populatiei mondiale care va ajunge, in 2050, la 9 miliarde de oameni.