Platile la POSDRU se vor debloca pana la sfarsitul lunii aprilie(apr. 1, 2012)

Comisia Europeana intentioneaza sa reia platile pentru proiectele finantate cu fonduri europene in cadrul POSDRU, dupa ce acestea au fost intrerupte la sfarsitul lunii februarie din cauza deficientelor identificate in sistemul de gestionare al programului, se arata intr-un comunicat de presa publicat recent de Executiv.

Informarea primita de Guvern, din partea DG Employment, certifica intentia Comisiei Europene de a relua platile pentru proiectele din cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), precizeaza Executivul.

Decizia de reluare a platilor a fost luata tinand cont de situatia economica a Romaniei, si totodata s-a bazat pe progresele inregistrate in implementarea programelor POSDRU, asa cum arata raportul de audit transmis la inceputul lunii martie, se arata in documentul de presa.

„Deblocarea acestor plati pana la sfarsitul lunii martie reprezenta un angajament al Guvernului, care a fost astfel indeplinit”, a mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Conform Executivului, reluarea platilor pentru POSDRU presupune retragerea de catre Autoritatea de Certificare si Plata din Ministerul Finantelor Publice a celor doua cereri de plata transmise Comisiei Europene, pe 21 decembrie 2011 si pe 6 februarie 2012.

Aceste cereri vor fi retransmise catre CE, insa cu o valoare diminuata, de 10% din valoarea cheltuielilor certificate.

„Aceasta va reprezenta o corectie preventiva si o confirmare a angajamentului Romaniei de a utiliza aceasta corectie preventiva de 10% care se aplica pe tot parcursul anului 2012, daca se dovedeste ca va fi necesara, dupa misiunea de audit din aprilie-mai, inclusiv aplicarea de corectii sistemice, daca va fi cazul”, a explicat Dan Suciu.

Platile pentru cererile in curs din cadrul POSDRU au fost intrerupte de Comisia Europeana la sfarsitul lunii februarie, in urma deficientelor identificate in cadrul procedurilor de selectie a proiectelor si a celor de verificare de prim nivel.

Pe perioada blocarii fondurilor, platile catre beneficiari s-au facut de la bugetul de stat, iar procedura de selectie a proiectelor s-a desfasurat normal.