Plata TVA la incasarea facturii ar putea fi introdusa, cel tarziu, la 1 ianuarie 2013(aug. 1, 2012)

Sistemul in care taxa pe valoarea adaugata va fi achitata la stat numai la incasarea facturii, si nu la emiterea ei, ar putea fi introdus, cel mai tarziu, la 1 ianuarie 2013, FMI si Banca Mondiala fiind de acord cu aceasta masura. Declaratia a fost facuta de premierul Victor Ponta, la finalul intalnirii pe care a avut-o miercuri cu reprezentantii celor doua institutii, aflati in misiune la Bucuresti. Un termen clar de implementare a noului sistem va fi cunoscut la inceputul saptamanii viitoare.

„Da, o vom introduce (plata TVA la incasarea facturii )”, a afirmat premierul Victor Ponta, la finalul intalnirii cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, precizand ca decizia organismelor internationale in ceea ce priveste aceasta masura a fost una favorabila.

Seful Executivului explica la mijlocul lunii iulie ca sistemul cu plata TVA la incasarea facturilor se poate implementa in Romania numai daca si institutiile internationale (FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala) care finanteaza deficitul tarii noastre sunt de acord. In 16 iulie, Guvernul a si informat FMI despre intentia de a introduce achitarea TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, data aplicarii urmand sa fie stabilita dupa discutiile oficiale.

Prim-ministrul Victor Ponta a mai declarat miercuri, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca noul sistem de plata a TVA la incasarea facturii se va aplica cel tarziu de la 1 ianuarie 2013.

„Recunosc si recunoastem ca ne-am dori sa facem lucrul asta si mai devreme”, a subliniat miercuri premierul, precizand ca spera ca o decizie finala in privinta datei de aplicare a masurii sa fie anuntata luni.

„E o discutie despre termen (pentru aplicarea noului sistem de plata a TVA) si il vom discuta in weekend. (…) Decizia sper s-o avem pana luni”, a aratat prim-ministrul.

Potrivit declaratiilor de pana acum ale premierului si ale oficialilor din Finante, plata TVA la incasarea se va aplica doar pentru firmele cu o cifra de afaceri de pana la 500.000 euro.

 

„Asadar, firma A – cu sub 500.000 euro cifra de afaceri – transmite firmei B o factura. In prezent, firma A are de platit TVA, iar firma B isi deduce TVA. Cand plateste insa B lui A facura, nu mai conteaza. Ceea ce avem in analiza este ca firma A sa plateasca TVA numai cand primeste efectiv banii de la B, dar nici firma B sa nu isi poata deduce TVA pana la achitarea facturii. Mai mult, acest lucru sa poata fi facut doar daca banii sunt virati prin banca”, preciza secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, la inceputul lunii iulie.

Voinea explica tot atunci ca proiectul privind plata TVA la incasarea facturii este in lucru, fiind deja elaborate nota de fundamentare, anexele si tabelele.

Atat in opinia oficialilor, cat si in opinia consultantilor fiscali, intentia Guvernului de a introduce plata TVA la incasarea facturii, si nu la emiterea ei, este acea gura de oxigen care ar putea salva multe dintre firmele romanesti cu probleme de lichiditati.

Totusi, cred expertii fiscali, implementarea unei asemenea masuri, indelung asteptata de mediul de afaceri, si mai ales de intreprinderile mici si mijlocii, nu va veni fara inconveniente pentru contribuabili si pentru Fisc.