PFA si persoanele cu venituri din profesii liberale, notificate anual pentru plata CASS(nov. 1, 2011)

Notificarea persoanelor fizice autorizate si a celor care obtin venituri din profesii liberale, care datoreaza contributii de sanatate pentru ultimii cinci ani in care au obtinut venituri impozabile, se va realiza anual, potrivit unui act normativ adoptat, saptamana trecuta, de Senat.

Propunerea legislativa pentru modificarea art. 259 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost adoptata, prin implinirea termenului de adoptare tacita, la data de 27 octombrie 2011.

Noul act normativ prevede ca, in cazul persoanelor fizice autorizate si a persoanelor care obtin venituri din profesii liberare care trebuie sa achite contributiile legale lunare calculate asupra veniturilor impozabile realizate pentru a beneficia de calitatea de asigurat in cadrul sistemului social de sanatate, obligatiile fiscale accesorii curg de la data primei notificari.

Potrivit initiatorului acestei legi, toate Casele de Asigurari de Santate au inceput deja sa emita notificari celor care au realizat in ultimii 5 ani venituri ca persoane fizice autorizate sau din profesiile liberale. Astfel, aceste persoane au obligatia de a se prezenta la CAS, in termen de 30 de zile de la emiterea notificarii, cu documentele eliberate de ANAF. In caz contrar, este demarata procedura de executare silita. In plus, fiecare zi de intarziere presupune plata unor penalitati.

“Este necesar sa se intervina legislativ, astfel incat Legea nr. 95/2006 sa prevada obligativitatea notificarii anuale a persoanelor fizice care realizeaza venituri provenite din activitati independente si care se supun impozitului pe venit”, se arata in expunerea de motive a actului normativ.

Senatul este prima camera sesizata, legea fiind trimisa spre dezbatere la Camera deputatilor, forul decizional.