PFA beneficiaza de regimul derogatoriu de declarare la Fisc(apr. 14, 2013)

Societatile comerciale care isi suspenda activitatea economica au la dispozitie posibilitatea ca, pe perioada de inactivitate, sa nu mai depuna la autoritatile fiscale declaratiile pentru impozitele, taxele si contributiile pe care le datoreaza bugetului de stat. Aceasta facilitate a fost extinsa si in cazul persoanelor fizice autorizate care si-au suspendat activitatea economica, potrivit unui ordin emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala ce a intrat deja in vigoare.

Fiscul a publicat vineri 5 aprilie un ordin care modifica procedura de aprobare a regimului de declarare obligatoriu astfel incat si persoanele fizice autorizate sa poata beneficia de acest regim pentru obligatiile declarative inscrise in vectorul fiscal (impozit pe salarii, contributii sociale, TVA, accize). Este vorba despre Ordinul ANAF nr. 342/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 194 din 5 aprilie, care a intrat in vigoare in ziua publicarii, fiind, deci, deja aplicabil.

Mai exact, ordinul publicat completeaza procedura de solicitare a regimului derogatoriu cu dispozitii referitoare la documentele pe care trebuie sa le prezinte contribuabilii, persoane fizice.

Astfel, conform reglementarilor emise de ANAF, persoanele fizice autorizate care isi suspenda temporar activitatea si vor sa nu mai depuna declaratii fiscale pe perioada suspendarii trebuie sa solicite acest lucru Fiscului prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii. Odata cu aceasta cerere, ele trebuie sa depuna si ”dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea, dupa caz”.

Ordinul publicat vineri de ANAF actualizeaza si lista declaratiilor fiscale supuse regimului de declarare derogatoriu, pe care se regaseau pana acum sase formulare:

Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat),

Declaratia 101 (impozitul pe profit),

Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor),

Declaratia 120 (decont privind accizele),

Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna)

Declaratia 300 (decont de TVA).

 Odata cu modificarile ANAF, si declaratia fiscala unica – formular 112 a fost inclusa pe lista.

In ceea ce priveste agentii economici care isi suspenda temporar activitatea, Regimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii.

De acest regim de declarare derogatoriu pot beneficia doar societatile care isi inregistreaza inactivitatea temporara la Oficiul Registrului Comertului (ORC). De aceea, odata cu cererea de solicitare a regimului derogatoriu se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre ORC privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.

Nu orice firma poate dispune de regimul derogatoriu de depunere a declaratiilor. Potrivit Danielei Cismaru, avocat KPMG Romania, pentru a beneficia de acest regim, agentul economic nu poate sa aiba salariati si trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii:

– sa nu desfasoare niciun fel de activitate;

– sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare si/sau venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;

– sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;

– sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;

– sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;

– sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;

– sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;

– inactivitatea temporara sa fie inscrisa in Registrul Comertului.

“Cererea poate fi respinsa in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile pentru aprobarea regimului de declarare derogatoriu sau cand organul fiscal considera, motivat, ca acordarea regimului solicitat poate conduce la aparitia unor cazuri de evaziune fiscala”, a explicat specialistul KPMG intr-un alt articol publicat de AvocatNet.ro.

Firmele suspendate, beneficiare ale regimului derogatoriu, sunt scutite de depunerea mai multor formulare fiscale, si anume:

Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat),

Declaratia 101 (impozitul pe profit),

Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor),

Declaratia 120 (decont privind accizele),

Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna)

Declaratia 300 (decont de TVA).

La acestea, odata cu publicarea Ordinului nr. 342/2013, se adauga si:

Declaratia 112 (obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate).

Regimul de declarare derogatoriu se solicita pentru toate obligatiile de declarare cuprinse in formularele mentionate mai sus si care sunt inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.