Orasul in care s-au gasit 32 de milioane de dolari pe strada, intr-un an(mart. 22, 2017)

Pe langa chei, ochelari si alte obiecte pierdute in mod curent, milioane de dolari ajung in fiecare an la Departamentul de obiecte gasite al Politiei din Tokyo, ceea ce reflecta devotamentul japonezilor fata de numerar si returnarea proprietatii pierdute, informeaza Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut locuitorii din Tokyo au returnat politiei o suma record de 3,67 miliarde de yeni (32 milioane de dolari) sub forma de bani gasiti, iar aproape trei sferturi din acesti bani au ajuns la proprietarii de drept.

In 2015 erau in circulatie aproximativ 103.000 miliarde de yeni, echivalentul a 19% din PIB-ul Japoniei, fiind vorba de cel mai mare nivel din cele 18 state dezvoltate analizate intr-un raport publicat in luna februarie de Banca Japoniei.

Detinerea de numerar prezinta foarte putine riscuri in Japonia. Tara se lupta cu deflatia de peste un deceniu, ceea ce face numerarul o investitie profitabila. Chiar si dupa patru ani de relaxare cantitativa de catre Banca centrala dobanzile sunt la un nivel apropiat de zero.

De asemenea, criminalitatea este redusa, la fel ca si teama de a fi jefuit. In Tokyo, unul din cele mai aglomerate orase din lume, este ceva obisnuit ca oamenii sa isi rezerve locurile in cafenele prin punerea telefonului mobil pe masa pentru a merge sa comande la tejghea. In plus, chiar si cele mai lipsite de valoare obiecte personale uitate vor fi pastrate de comercianti in eventualitatea in care proprietarul va veni sa le caute intr-o zi.

Unii analisti considera ca acest lucru se explica prin cultura si educatia etica a japonezilor. „Scolile japoneze au cursuri de etica si moralitate iar elevii invata sa se puna in locul celor care si-au pierdut bunurile sau banii. Astfel incat este ceva normal sa vezi copii care aduc la politie o moneda de 10 yeni pe care au gasit-o”, declara Toshinari Nishioka, fost ofiter de politie si in prezent profesor la Kansai University of International Studies.

In plus, exista legi cu privire la recompense. Legea referitoare la bunurile pierdute stipuleaza ca oricine gaseste bani trebuie sa ii returneze la politie si are dreptul de a primi o recompensa cuprinsa intre 5 si 20% din valoare sumei, daca proprietarul solicita returnarea banilor, si la intreaga suma de bani, daca in decurs de trei luni nu se prezinta nimeni sa reclame pierderea banilor.