O veste buna pentru 900.000 de romani cu restante la credite(ian. 14, 2014)

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca a obinut acordul partenerilor internationali pentru o masura cu impact important in economie, o masura de sprijin a persoanelor fizice care au credite la banci.

Victor Ponta a declarat ca peste 900.000 de restantieri ar putea fi ajutati. Ajutorul va fi acordat pentru salarii mai mici 1.600 de lei.

„Am reusit sa avem acordul partenerilor nostri internationali pentru doua masuri cu impact important in economie: o masura care va fi adoptata printr-o ordonanta a Guvernului, o masura de sprijin a persoanelor fizice care au credite la banci. Principalele conditii: se aplica tuturor creditelor luate de persoanele fizice, salariati sau pensionari, conditia e ca acestea sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, 1610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o masura optionala, nu obligatorie, pentru persoanele fizice, dar de care beneficia oricare din cei 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna”, a spus Victor Ponta.

Premierul nu a anuntat si normele metodologice dupa care va fi aplicat acest set de masuri, urmand sa fie comunicate ulterior conditiile in care romanii cu credite vor recupera totusi sumele neplatite catre bancile la care s-au imprumutat.