Nu se mai emit titluri de despagubire pentru imobilele nationalizate(iul. 7, 2012)

Emiterea titlurilor de despagubire pentru proprietatile preluate abuziv de stat in perioada regimului comunist este suspendata pana la data de 15 mai 2013, conform unei legi publicate in Monitorul Oficial, care a intrat astazi in vigoare. Acelasi document stabileste ca vor fi suspendate inclusiv procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri.

Legea nr. 117/2012 pentru aprobarea OUG nr.4/2012, care prevede suspendarea emiterii titlurilor de despagubire pana la 15 mai 2012, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456, din 6 iulie 2012, si a intrat astazi in vigoare.

Fostul Guvern Ungureanu a adoptat, in luna martie, OUG nr. 4/2012, ce prevedea suspendarea, pe o perioada de 6 luni, a emiterii titlurilor de despagubire, titlurilor de conversie si a procedurilor privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri.

Potrivit declaratiilor de atunci ale fostului purtator de cuvant al Executivului, Dan Suciu, „masura de suspendare are un caracter temporar, mai exact pana la adoptarea proiectului legislativ privind implementarea hotararii pilot pronuntata de catre Curtea Europena a Drepturilor Omului (CEDO)”. Totusi, Legea nr. 117/2012 nu doar aproba OUG nr. 4/2012, ci o si modifica, astfel ca perioada de suspendare se extinde.

Mai precis, pana la data de 15 mai 2013, NU se mai emit titluri de despagubire in cazul imobilelor preluate abuziv de stat in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. In acelasi timp, nu se vor emite nici titluri de conversie si se suspenda inclusiv procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri.

Titlurile de conversie sunt certificate emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in numele si pe seama statului roman, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea.

In conditiile noilor prevederi legale, persoanele care, pana la data intrarii in vigoare a legii, au optat pentru acordarea titlurilor de plata, dar acestea nu au fost emise de ANRP, pot opta pentru conversia titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea. In schimb, cei care aleg sa NU schimbe titlurile de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea vor primi titluri de plata dupa data de 15 mai 2013.

Legea a fost adoptata tacit de Senat, prima camera sesizata, la sfarsitul lunii mai, si ulterior, la 26 iunie 2012, de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 38 de voturi „pentru”, 0 „impotriva” si 8 abtineri.