Noul Cod Civil ar trebui sa intre in vigoare la 1 octombrie. CSM nu este de acord(mai 13, 2011)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dezbatut intrarea in vigoare a noului Cod Civil la data de 1 octombrie 2011, sustinand, insa, amanarea pentru anul urmator a termenului pentru de intrare in vigoare a Codului Civil si a celui Penal, precum si a codurilor de procedura, informeaza un document de presa al CSM.

“Cunoscand realitatile sistemului judiciar si constient de consecintele intrarii premature in vigoare a celorlalte trei coduri (procedura civila, penal si procedura penala), CSM se pronunta in mod ferm in sensul stabilirii unei date de intrare in vigoare a acestora in anul 2012, intr-un termen rezonabil de la finalizarea studiului de impact, pentru a implementa masurile de pregatire a sistemului judiciar din punct de vedere al asigurarii pregatirii profesionale a magistratilor, identificarii si alocarii resurselor umane, financiare si logistice necesare sistemului judiciar, inclusiv pentru a efectua ajustarile structurale necesare”, se arata in documentul citat.

Potrivit judecatorului Adrian Neacsu, membru CSM, studiul de impact asupra noilor coduri nu a fost inca finalizat, cea mai optimista data pentru aceasta fiind august 2011.

“Stabilirea unui termen de intrare in vigoare a codului civil atat de aproape de cel al finalizarii studiului de impact face ca intreg efortul de estimare a impactului sa fie iluzoriu si un simplu exercitiu demagogic. Este evident ca intr-un interval atat de scurt nu vor putea fi implementate niciun fel de masuri de pregatire a sistemului judiciar care ar reiesi din concluziile studiului, cu atat mai mult cu cat acestea nu beneficiaza de finantare in exercitiul bugetar in curs”, considera magistratul.

Data de intrare in vigoare a noului Cod Civil este prevazuta in Legea pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil. Actul normativ a fost adoptat de Senat, in data de 8 decembrie 2010, iar, in prezent, se afla la Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor. Actul normativ nu are insa raportul publicat, desi termenul de depunere a fost 4 aprilie 2011. Traseul legislativ al legii pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil poate fi consultat aici.

Totodata, in Legea pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale, adoptata de Senat in data de 2 martie 2011, este prevazut acelasi termen si pentru intrarea in vigoare a noului Cod Penal, si anume 1 octombrie 2011. Nici aceasta lege nu are publicat raportul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, desi termenul de depunere a fost 11 mai. Traseul legislativ al legii pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale poate fi consultat aici.