Noua lege privind restituirea cladirilor nationalizate prevede ca proprietarii trebuie sa pastreze 20 de ani destinatia imobilelor retrocedate(mart. 16, 2013)

Imobilele preluate abuziv in perioada regimului comunist vor putea fi restituite doar daca proprietarii isi asuma obligatia de a nu le instraina timp de 20 ani, conform unui proiect de lege privind despagubirile anuntat recent de premierul Victor Ponta. Seful Executivului a mentionat, totodata, ca actul normativ stabileste ca restituirile in bani, acolo unde nu se vor putea face restituiri in natura, se vor face pe o perioada de 7 ani, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.

In cadrul sedintei de miercuri a Executivului, unul dintre proiectele de lege aflate pe ordinea de zi a fost cel referitor la restiuirea imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist.

Conform informatiilor de pe site-ul Guvernului, proiectul de act normativ va fi lansat in curand in dezbatere publica pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Mai mult, premierul Victor Ponta a accentuat faptul ca proiectul va putea fi consultat chiar de miercuri, insa momentan documentul nu a fost postat pe site-ul ANRP.

Conform declaratiilor primului-ministru, exista 3 principii cuprinse de proiectul de lege, acestea fiind deja discutate de guvernanti inca de saptamana trecuta.

Astfel, un prim principiu se refera la restituirea in natura a tuturor imobilelor ce pot fi astfel restituite. Mai exact, este vorba despre scoli, gradinite, universitati, spitale sau institutii de cultura.

Totusi, proprietarul va avea obligatia ca timp de 20 de ani sa nu instraineze imobilul. „Dar, timp de 20 de ani sau 25, o sa vedem cum decide pana la urma si Parlamentul, sa existe obligatia de a pastra destinatia imobilului respectiv, in asa fel incat, speram in 20-25 de ani, sa gasim alte locatii pentru spitale sau scoli, dar nu intr-un an sau doi”, a subliniat primul-ministru.

Un al doilea principiu este acela de a restitui in numerar ce nu se poate restitui in natura, Ministerul Finantelor sustinand ca acest proces ar putea dura pana la 7 ani. „Acolo unde nu se mai poate restitui in natura, pe baza unui sistem de puncte similar cu cel aplicabil in acest moment de catre notari pentru evaluarea imobilelor, practic, se emit toate titlurile, dupa care, poate chiar intr-o perioada de 7 ani, vom restitui in numerar ceea ce nu se poate restitui in natura”, a mentionat Ponta.

Cel de-al treilea si ultimul principiu facut public de primul-ministru are in vedere impozitarea drepturilor litigioase. Mai exact, proiectul de lege ce urmeaza a fi lansat in dezbatere publica prevede un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmasi ai proprietarilor, ci sunt cesionari de drepturi litigioase.

„Noi avem obligatia de a restitui catre proprietari si urmasii proprietarilor ceea ce le-a luat statul comunist in urma cu 70 de ani, dar nu avem o obligatie fata de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu ii numesc samsari, pentru ca asa sunt cunoscuti – samsarii, cei care gasesc mostenitori, urmasi, intr-un fel sau altul, produc, gasesc tot felul de documente”, a punctat Ponta.

In plus, premierul a subliniat ca 15% este un profit corect si acceptabil pentru toti cei care au facut un business din acest principiu.