Noile reglementari privind violenta in familie au fost promulgate.(mart. 11, 2012)

Actul normativ care modifica Legea privind violenta in familie a fost promulgat joi de presedintele Romaniei. Noile reglementari stabilesc ca violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala, dar si ca victima violentei in familie poate sa ceara ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun.

Presedintele Romaniei, semnat joi, 8 martie, Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, remis redactiei noastre.

Potrivit informatiilor de pe pagina Camerei Deputatilor, actul normativ a fost adoptat de deputati (forul legislativ decizional), in data de 28 februarie 2012, cu 166 voturi „pentru”, trei voturi „impotriva” si doua abtineri.

Conform agentiei de presa, Legea privind combaterea violentei in familie prevede ca violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala, iar victima violentei in familie are dreptul la respectarea personalitatii, demnitatii si vietii sale private, la protectie speciala, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenta medicala gratuita, sociala, consiliere si asistenta juridica gratuita.

Totodata, legea stabileste ca victima violentei in familie poate cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fata de agresor.

Potrivit legii, victima are dreptul sa se adreseze instantei sa solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna, sa-l oblige pe agresor sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata, cele generate de adapostirea victimei, informeaza Mediafax.

Victima poate sa ceara ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, pastrarea distantei de minim 200 de metri fata de persoana vatamata, interzicerea oricarui contact telefonic, corespondente. Acest ordin de interdictie nu poate depasi 2 ani.

Legea prevede si sanctionarea cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei pentru refuzul primirii in adapost sau refuzul de a acorda asistenta medicala victimelor, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru refuzul parasirii adapostului in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla victima.