Motivele pentru care BMW a ales Ungaria si nu Romania, pentru noua fabrica de 1 miliard de euro(iul. 10, 2018)

Dupa doi ani de cand Mercedes a decis sa investeasca pentru a doua oara in Ungaria, evitand Romania, a venit si randul BMW sa anunte constructia unei fabrici in tara vecina, nu la noi. Argumentele alegerii sunt aceleasi, acum, ca si in 2016: infrastructura foarte buna si resurse umane calificate.

Pe 30 iulie 2016, Mercedes anunta o noua investitie in Kecskemét (Ungaria), dupa ce in 2012 finalizase prima investitie, iar in Romania s-au creat dezbateri aprinse din cauza ratarii acestei oportunitati. Totalul investitiilor alocate de Mercedes in Kecskemét se ridica, atunci, la doua miliarde de euro, cu toate avantajele create de dezvoltarea respectiva.

Iata ca istoria se repeta si Romania rateaza o noua oportunitate, de data aceasta investitorul fiind BMW, care s-a anuntat – pe 31 iulie 2018 – decizia de a aloca un miliard de euro pentru constructia unei fabrici in Ungaria (la Debrecen), nu in Romania.

„Debrecen este locul ideal pentru ca BMW Group sa isi extinda reteaua de productie. A fost ales in primul rand pentru infrastructura foarte buna, conexiuni logistice adecvate si proximitatea retelei de furnizori exitenti. Personalul calificat din zona locala a fost un alt avantaj cheie”, a mentionat BMW intr-o nota transmisa presei din Romania – care, desigur, a intrebat cum a fost aleasa Ungaria ca destinatie a acestei investitii.