Miza bataliei contra gazelor de sist(oct. 10, 2013)

Romania asigura cea mai mare parte a consumului de gaze din productia interna. Exista insa o pondere destul de importanta de importuri, pe filiera ruseasca. Potrivit unor estimari recente, valoarea acestor importuri s-ar ridica la aproape un miliard de dolari, aceasta fiind suma pe care a achitat-o anul trecut Romania.

In 2012, consumul de gaze al Romaniei s-a ridicat la circa 13 miliarde de metri cubi. Anul trecut, circa 24% din gazele de consum au fost de import, adica peste 2 miliarde de mc.

Rusii au livrat anul trecut gaze la un pret de circa 440 de dolari mia de mc. Daca facem calculul, rezulta ca anul trecut Romania platit pentru aceste importuri peste un miliard de dolari.

Acum trei ani, compania americana Chevron a incheiat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) acorduri pentru concesionarea a patru perimetre in Romania, in vederea exploatarii gazelor de sist: langa orasul Barlad si in localitatile din Dobrogea Adamclisi, Vama Veche si Costinesti.

Aparusera zvonuri ca si gigantul Gazprom ar demara explorarea gazelor de sist la noi, compania concesionand un perimetru in Bihor, perimetrul Tria, in ultima luna a anului trecut. Gheorghe Dutu, presedintele ANRM a anuntat atunci ca este vorba insa doar de exploatarea gazelor naturale, nu si a celor de sist.

Rezervele importante pe care le detine Romania, respectiv 1.444 miliarde de metri cubi, care ar putea asigura consumul de gaze al tarii pentru 100 de ani, potrivit unei estimari a Administratiei americane pentru informatie in domeniul energiei (EIA), a facut ca si alte companii sa se declara interesate sa intre pe acest segment.

Astfel, OMV Petrom, cel mai mare producator local de petrol si al doilea mare producator de gaze naturale, studiaza oportunitatea intrarii pe segmentul gazelor de sist, dupa cum a declarat recent Mariana Gheorghe, directorul executiv al companiei.

Pana acum, singurele proteste impotriva gazelor de sist au fost impotriva Chevron. Zilele acestea, circa 300 de protestatari au manifestat in localitatea Pungesti, din judetul Vaslui, existand proteste si in Bucuresti.

Presedintele Traian Basescu a spus recent ca nu exista miza mai mare decat independenta energetica a Romaniei si asigurarea resurselor tarii.

„Eu mai am un an si cateva luni de mandat, deci nu voi apuca in mandat momentul cand eventual s-ar scoate primul metru cub de gaze de sist din Romania sau cand se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagra. Vreau sa spun un lucru de care romanii trebuie sa tina cont: miza politicilor noastre in zona energetica trebuie sa fie independenta energetica”, a declarat acesta.

Și premierul Victor Ponta impartașește aceasta idee. „S-a vorbit de faptul sa nu mai exploatam gazele de sist. Dar o sa avem bani sa importam din Rusia?! Ne-a sarit pretul la energie. Sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist.”, a spus acesta recent.