Ministerul Justitiei pregateste Codul insolventei(nov. 5, 2011)

PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL, D&B David si Baias SCA si RVA Insolvency Specialists SPRL vor acorda asistenta tehnica Ministerului Justitiei la elaborarea Codului insolventei, informeaza un comunicat de presa al MJ.

Conform MJ, elaborarea Codului Insolventei face parte din obiectivele asumate in cadrul Proiectului „Reforma sistemului judiciar”, finantat prin Acordul de imprumut cu Banca Mondiala.

In cadrul proiectului, vor fi sistematizate si corelate actele normative in domeniul insolventei, pre-insolventei si cele privind exercitarea profesiei de practician in insolventa. Se va elabora un instrument de lucru unitar, armonizat, care asambleaza si explica piesele legislative disparate.

„Codul insolventei va fi, asadar, un corpus de norme, dar si un corpus de explicatii fundamentate pe jurisprudenta instantelor interne si a Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, pe bunele practici in domeniu”, se arata in documentul de presa al MJ.

Selectionarea consortiului castigator format din PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL, D&B David si Baias si RVA Insolvency Specialists SPRL pentru acordarea consultantei s-a facut, precizeaza MJ, in conformitate cu criteriile BM, respectiv „Selectia pe baza calificarii si costului Consultantului”, agreata prin Acordul de Imprumut si prevazuta in planul de achizitii.

Valoarea totala a contractului este de aproximativ 1,57 milioane lei (inclusiv TVA), iar durata de implementare este de 17 luni.

Codul insolventei va fi tiparit si distribuit la nivelul instantelor judecatoresti si va fi postat pe site-ul Ministerului Justitiei.

In acelasi timp, potrivit MJ, proiectul are si o componenta institutionala, de imbunatatire a competentelor profesionale ale specialistilor in domeniul insolventei si pre-insolventei, astfel ca, in programul de pregatire profesionala, vor fi cuprinse 60 de persoane, dintre care judecatori, grefieri, practicieni in insolventa, care vor beneficia de doua sesiuni de cursuri.