Microintreprinderile vor opta intre plata unui impozit pe profit de 16% si plata unei taxe de 3% din venituri(dec. 25, 2010)

Microintreprinderile a caror cifra de afaceri reprezinta echivalentul sumei de pana la 100.000 de euro pentru anul precedent si care au pana la 9 salariati vor putea opta, incepand cu 2011, intre plata unui impozit pe profit de 16% si plata unei taxe de 3% din venituri, potrivit declaratiilor ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu. De la aceste prevederi vor fi exceptate microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management.

Prevederea a fost inclusa in modificarile Codului fiscal, adoptate de Guvern in sedinta de joi.

Potrivit ministrului Finantelor, nu vor avea posibilitatea sa opteze intre ce doua posibilitati de plata microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management.

„Am introdus in Codul fiscal o metoda simplificata, care permite alegerea uneia dintre cele doua optiuni. Prin acordul cu FMI avem, posibilitatea introducerii acestui sistem simplificat”, a afirmat ministrul Finantelor.

„Avem si o recomandare de la Comisia europeana, care spune ca trebuie sa reducem povara administrativa de la intreprinderile mici. O sa vedeti ca in perioada urmatoare o sa apara simplificari si in domeniul contabilitatii pentru intreprinderile mici”, a adaugat ministrul Ialomitianu.

Potrivit ministrului finantelor publice, in cazul in care toate microintreprinderile eligibile ar opta pentru plata unei taxe de 3% din cifra de afaceri, impactul bugetar ar fi de 100 de milioane de lei in 2011.