Managerii estimeaza scaderi in constructii si stabilitate in comert si servicii(oct. 5, 2012)

Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru perioada septembrie-noiembrie 2012, o relativa stabilitate in sectorul de comert, industria prelucratoare si servicii, in timp ce in sectorul de constructii va scadea volumul productiei, informeaza Institutul National de Statistica (INS) in cel mai recent studiu publicat.

Potrivit opiniilor exprimate in luna septembrie 2012 de catre managerii societatilor comerciale pentru perioada septembrie – noiembrie 2012 se contureaza o tendinta de relativa stabilitate in industria prelucratoare, comert si servicii si scadere in constructii in raport cu cele trei luni anterioare, informeaza INS.

Potrivit INS, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele 3 luni, relativa stabilitate a volumului productiei, dar si a numarului de salariati. Totusi, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei si anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabircarea hartiei si produselor din hartie, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice. Vor creste, totodata, si preturile produselor industriale.

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru perioada septembrie – noiembrie o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice si a volumului total al vanzarilor de marfuri. De asemenea, in timp ce numarul de salariati va cunoaste stabilitate, angajatorii prognozeaza ca preturile de vanzare cu amanantul vor inregistra cresteri.

Potrivit estimarilor, INS informeaza ca cifra de afaceri din servicii va cunoaste relativa stabilitate, managerii estimand chiar o crestere moderata in cazul preturilor de vanzare sau de facturare ale prestatiilor. In acelasi timp, in urmatoarele trei luni, se estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati.

In ceea ce priveste activitatea de constructii pentru urmatoarele 3 luni se va inregistra, conform datelor INS, o scadere a volumului productiei si a numarului de salariati. Totodata, managerii estimeaza scadere moderata a stocului de contracte si comenzi insa, pe de alta parte, preturile lucrarilor de constructii ar putea creste moderat.