Majorarea tarifelor la energia electrica, stabilita exclusiv de ANRE(apr. 1, 2011)

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri subliniaza, intr-o nota de presa, ca noile tarife practicate in domeniul energetic, incepand cu data de 1 aprilie, au fost stabilite de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, aceasta fiind atributia sa exclusiva. Incepand de vineri, pe factura la electricitate va aparea si contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta, in cuantum de 0,0185lei/kWh.

“In Romania, Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor, precum si cel necesar implementarii sistemului de reglementari necesar asigurarii eficientei energetice si promovarii utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie”, spun reprezentantii Ministerului Economiei.

Astfel, orice decizie in legatura cu tarifele practicate in domeniul energetic face parte din atributiile exclusive ale Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si nu are nicio legatura cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Incepand cu 1 aprilie 2011, a intrat in vigoare Ordinul ANRE nr. 12/2011 care prevede, printre altele, aparitia in factura, ca pozitie distincta, a contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta, in cuantum de 0,0185lei/kWh.

Potrivit Ministerului economiei, suma urmeaza a fi folosita, in conformitate cu aprobarea primita de la Comisia Europeana, pentru implementarea unei scheme de ajutor de stat cu scopul promovarii energiei electrice produse in cogenerare de inalta eficienta, pe baza cererii de energie termica utila. Acest lucru inseamna investitii in retehnologizarea si eficientizarea centralelor producatoare de energie termica si electrica, ceea ce va duce, in viitor, la costuri mai reduse pentru producerea energiei electrice.

Ordinul ANRE nr. 12/2011 pentru aprobarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta și a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 176, din 15 martie 2011.