Legea privind deseurile a fost adoptata de Parlament(oct. 22, 2011)

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri 19 octombrie, Legea privind regimul deseurilor, dupa ce, la finalul lunii septembrie, Comisia Europeana a atras atentia Romaniei (printr-un aviz motivat) ca nu a implementat prevederile comunitare privind deseurile, informeaza Ministerul Mediului si Padurilor.

Legea privind regimul deseurilor transpune Directiva 2008/98/CE privind deseurile. Actul normativ a fost adoptat de deputati cu 282 de voturi „pentru” si o abtinere si urmeaza a fi trimis la promulgare presedintelui Traian Basescu.

“Aceasta actiune are ca scop clasarea de catre Comisia Europeana a cauzei privind necomunicarea legislatiei nationale de transpunere a Directivei privind deseurile”, se arata in documentul de presa al ministerului de resort.

Prin noile reglementari se stabilesc anumite masuri in vederea protectiei mediului si a sanatatii populatiei prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse produse de generarea si gestionarea deseurilor.

Totodata, Legea privind regimul deseurilor vizeaza reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor si cresterea eficientei utilizarii acestora prin mai multe masuri, precum introducerea raspunderii extinse a producatorului pentru a consolida reutilizarea, prevenirea, reciclarea si alte tipuri de valorificare a deseurilor.

De asemenea, sunt stabilite programe de prevenire a generarii deseurilor pe baza indicatorilor adoptati de Comisia Europeana.

Potrivit noilor reglementari, costurile gestionarii deseurilor sunt suportate de producatorul initial de deseuri sau de catre detinatorii actuali ori detinatorii anteriori ai deseurilor.