Legea care interzice camataria a fost adoptata de Camera Deputatilor(oct. 14, 2011)

Deputatii au adoptat, miercuri, legea care interzice activitatea de camatarie, informeaza Agerpres, actul normativ urmand a fi trimis la promulgare. Potrivit noilor reglementari, activitatea de camatarie se va pedepsi cu inchisoarea intre 6 luni si 5 ani, iar banii obtinuti din aceasta infractiune vor fi confiscati.

Propunerea legislativa privind activitatea de camatarie a fost respinsa, initial, de Senat in urma cu un an, in calitate de prima camera sesizata. Potrivit Agerpres, Camera Deputatilor a adoptat miercuri, pe articole, actul normativ, fiind for decizional.

Deputatii de la Comisia juridica au adus o serie de amendamente propunerii legislative.

Astfel, camata a fost definita ca fiind dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut, camatar fiind persoana fizica care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.

De asemenea, pentru punerea in acord cu dispozitiile art. 351 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, deputatii au propus ca “darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani”. Totodata, se prevede ca sumele de banii obtinute prin savarsirea infractiunii de camata vor fi confiscate.

Totusi, reglementarile adoptate de deputati se vor aplica pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.