Lege pentru interzicerea cersetoriei(dec. 28, 2011)

Daca dai bani cersetorilor, risti sa platesti o amenda cuprinsa intre 300 si 600 de lei, potrivit unei propuneri legislative inregistrate la Parlament, in aceasta saptamana.

Proiectul de lege privind interzicerea activitatii de cersetorie, initiat de deputatul Stefan Daniel Pirpiliu, sanctioneaza atat cersetorii, cat si persoanele care dau bani acestora.

“Desi cersetoria este considerata infractiune, practica instantelor a dovedit ca numarul condamnarilor in acest sens este mult redus, pe considerentul ca fapta nu prezinta pericol social”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Initiativa legislativa include cersetoria intre infractiuni, urmand ca cersetorii sa fie pedepsiti cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani. Mai mult de atat, persoanele care sunt surprinse dand bani cersetorilor ar putea fi amendate cu o suma cuprinsa intre 300 si 600 de lei. In plus, autoritatile pot confisca, potrivit noilor dispozitii, banii proveniti din activitatea de cersetorie.

Conform expunerii de motive a initiativei inregistrate la Parlament, amenzile aplicate in prezent de autoritati ajung, cel mai adesea, in faza de prescriere, iar persoanele sanctionate nu pot fi executate pentru ca nu detin niciun bun.

Totodata, initiatorul precizeaza ca, in Noul Cod Penal, s-a renuntat la incriminarea cersetoriei, ”fiind insa sanctionate alte doua activitati conexe acesteia, si anume, exploatarea cersetoriei practicate aspra unui minor sau a unei persoane cu dizabilitati si folosirea unui minor de catre majorul care poate munci pentru a obtine bani”.

Propunerea legislativa are drept obiectiv responsabilizarea opiniei publice cu privire la cersetorie, in contextul in care cersetorii sunt tolerati de un segment al populatiei care, din mila, incrajeaza acest fenomen.