Investitorii straini, atrasi de terenurile ieftine din Romania(oct. 5, 2014)

Fondurile care investesc in terenuri agricole din Romania platesc un pret mult mai mic decat in Germania si Marea Britanie, in timp ce potentialul de crestere a productiei este mult mai mare, informeaza Bloomberg.

Fondul german ASI Europe GmbH are deja 4.000 de hectare in Romania, fondul olandez Cibus Farmland Club dezvolta si el un proiect agricol iar fondul britanic Velcourt Group Plc a anuntat si el anul trecut ca va face o investitie in Romania.

Potrivit datelor furnizate de firma britanica Savills Plc, in 2012 un hectar de teren arabil in Romania costa, in medie, 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Marea Britanie. Problema este suprafata mica a exploatatiilor agricole din Romania, 3,4 hectare in medie comparativ cu 14,2 hectare cat reprezinta media din UE si 53,9 hectare in Franta, cel mai mare producator agricol comunitar.

„Daca vrei sa continui sa cresti, singura modalitatea este consolidarea terenului arabil”, a declarat directorul Cibus Land Management Srl, Peter Beerents. „Atunci cand mai multe loturi mici sunt unificate intr-o suprafata mai mare, valoarea se dubleaza”, adauga Peter Beerents.

Savills Plc sustine ca in perioada 2002-2012 pretul terenurilor agricole din Romania a crescut, in medie, cu 40%, dublu fata de media globala, in timp ce valoarea terenurilor agricole din Franta si Germania a crescut cu 5% respectiv 10% pe an.

Potrivit lui Peter Beerents, avand in vedere cresterea interesului investitorilor pentru terenurile arabile din Romania, este posibil ca reforma terenurilor sa se termine in urmatorii cinci ani. „Consolidarea terenurilor este fezabila din punct de vedere tehnic si financiar”, sustine Beerents. Acesta a adaugat insa ca, pentru a putea obtine o suprafata de 5.000 de hectare in Romania, un investitor trebuie sa negocieze cu cel putin 500 pana la 1.000 de familii. Potrivit Eurostat, in 2010 Romania avea 7,05 milioane mici fermieri, 30% din totalul UE, in conditiile in care terenul arabil din Romania reprezinta 7,6% din totalul terenului agricol in folosinta.

Productia de grau in Romania este la jumatate fata de cea din Franta si Germania. Fragmentarea terenurilor agricole din Romania afecteaza productivitatea in timp ce micii fermieri utilizeaza prea putine ingrasaminte si nu au tractoare, sustine decanul Facultatii de Agronomie, Toma Dinu. Potrivit datelor furnizate de International Fertilizer Industry Association, fermierii romani utilizeaza, in medie, 49 de kilograme de ingrasaminte per hectar in 2012, mai putin de jumatate decat cele 113 kilograme in Franta. In timp ce productia medie de grau in Romania este de 3,2 tone la hectar, in Franta este de 7,16 tone iar in Germania de 7,65 tone.

Miljan Zdrale, senior banker la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), crede ca prin utilizarea terenului arabil existent si imbunatatirea productivitatii la un nivel comparabil cu cel din statele avansate, volumul productiei agricole al Romaniei ar putea creste cu cel putin 30%.