Intre boom imobiliar si o noua criza pe cale sa erupa(mai 5, 2016)

Piata imobiliara traverseaza o perioada favorabila, marcata de investitii importante in sector, cu precadere in zona proiectelor de birouri, insa aceasta avalansa de dezvoltari este amenintata de o criza inevitabila ce s-ar putea declansa in 2018, cred unele voci din imobiliare, lucru care ar putea incurca foarte multe proiecte importante din tara.

Cererea de spatii de birouri a crescut deja in prima parte a acestui an cu 30% fata de nivelul inregistrat anul trecut, arata datele DTZ Echinox, unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local.

In 2015 au fost livrate sapte cladiri de birouri, cu o suprafata totala de 80.000 mp. Sunt companii nou intrate pe piata, au loc relocari, sunt companii care cauta spatii mai calitative si mai spatioase cu cel putin 20%. Companiile vor sa fie cat mai aproape de nodurile de transport, iar cererea se concentreaza tot mai mult in aceste zone. Dintr-un total de 200.000 de angajati cati sunt in Bucuresti, aproximativ 50.000 sunt concentrati in zona Barbu Vacarescu – Floreasca”, a declarat Madalina Cojocaru, partener, office agency, in cadrul DTZ Echinox.

Intrebata despre evolutia pietei in al doilea trimestru, reprezentantul DTZ sustine ca piata este una extrem de dinamica. “Sunt multe preinchirieri pe zonele centrale si semicentrale. Piata va ajunge in al doilea trimestru cel putin la nivelul din primul trimestru, iar rata de neocupare va scadea.

Cu un stoc de birouri de 2,2 milioane de metri patrati, caruia i se vor adauga inca 400.000 mp de proiecte livrate in acest an, in Bucuresti se anunta dezvoltari care vor adauga inca cel putin 1 milion de metri patrati in urmatorii ani pe harta de birouri a Capitalei, lucru care va atrage si mai multi dezvoltatori si investitori in Romania, o tara aflata intr-o plina efervescenta pe segmentul dezvoltarilor de profil.

Cum perioada crizei a tinut deoparte investitorii, ultimii ani au adus in Romania un val de noi proiecte, ceea ce a condus la o senzatie de boom imobiliar, lucru confirmat pe de-o parte de unii jucatori, atacat pe alta parte de altii si privit prin anumiti ochi cu foarte multa prudenta.

O noua criza ne bate la usa: “Investitorii imobiliari sufera de spiritul de turma”: ce solutii exista pentru a preintampina un scenariu negativ

Avantul din prezent din piata imobiliara, intalnit in special in aceasta dezvoltare continua de proiecte de birouri atat in Bucuresti, cat si in tara, nu sugereaza neaparat o nevoie reala a pietei, cat si o componenta speculativa, care poate avea efecte extrem de nocive asupra pietei, crede Atilla Peli (foto), head of development & land in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).

“Investitorii imobiliari trebuie sa aiba o viziune in viitor si sa vada totul in perspectiva, dar se pare ca nu in Romania se aplica cel mai bine spiritul de turma. Multi dezvoltatorii se gandesc sa dea un tun si apoi sa fuga din tara, nu vor sa isi asume proiectele si mai ales riscurile. In 2006 – 2008 se vorbea despre cat de frumoasa este piata, iar in SUA deja erau probleme si apoi totul s-a blocat. Si apoi am vorbit cativa ani cat de greu este in piata si cum criza a schimbat multe. In urma cu cativa ani au inceput niste probleme la nivel international, iar in Romania iarasi se vorbeste despre cat de bine este in piata. Eu sunt rezervat in privinta acestei evolutii si exista riscul ca dupa 2018 sa asistam la o noua criza imobiliara. Un ciclu de dezvoltare tine, in general, in jur de 10 ani. El a inceput cu o criza in 2008, iar intre 2018 – 2020 ar trebui sa urmeze o cadere. Este dificil de analizat daca sunt motive de cumparat terenuri. Multi dezvoltatori s-au activat acum 2 ani, insa chiar si asa este o nesiguranta in piata. Sunt putini investitiori care vad piata pe termen lung”, a declarat Atilla Peli, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.