Inregistrarea marcii comerciale in Uniunea Europeana(ian. 5, 2021)

Spatiul economic de actiune al producatorilor de bunuri si prestatorilor de servicii romani s-a extins considerabil dupa integrarea europeana. Produsele romanesti ajung cu usurinta de la un capat la altul al Europei, prin concursul denselor retele de afaceri și conexiuni dezvoltate in ultimii ani de societatile de comert si transport, iar acest lucru se intampla de multe ori chiar fara cunostinta firmei producatoare.

Pentru o companie romaneasca cu produse inovatoare este deci esential sa isi protejeze brevetele de inventie sau marcile comerciale nu doar la nivel national prin parcurgerea procedurilor la OSIM ci in spatiul mai larg al Comunitatii Europene.

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala este organismul care gestioneaza procedurile de inregistrare atat pentru marcile comerciale cat si pentru modelele si desenele industriale iar parcurgerea acestor proceduri instituie protectie de aceasi forta cu cea instituita de catre OSIM la nivel national.

Procedura de inregistrare este relativ simpla si se poate gestiona integral online. Taxele oscileaza in jurul sumei de 8-900 de euro, daca este vorba despre o singura clasa de activitati. Administratorul unei mici firme poate gestiona singur aceasta procedura, iar daca este vorba despre o companie mai mare serviciul juridic intern poate face o treaba buna. Cu toate acestea recomandam apelarea la un specialist intrucat dificultatea poate sta in detalii de tipul disponibilitatii marcii la nivel european sau al identificarii produselor pentru care se solicita protectie. Daca dupa demararea procedurilor si plata taxelor apar diverse incidente, cum ar fi o opozitie ridicata de o alta companie pentru confuzie de marca, rolul unui specialist in domeniu devine esential in finalizarea cu succes a procedurii.

Daca intentionati sa va protejati marca comerciala si aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati.