In martie se vor achita toate cererile de rambursare depuse de beneficiari pe POSDRU(mart. 1, 2013)

In cursul lunii martie se vor verifica si plati toate cererile de rambursare depuse de beneficiari in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a anuntat, recent, premierul Victor Ponta, intr-o scrisoare transmisa beneficiarilor acestui program.

Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a achitat la sfarsitul saptamanii trecute peste 100 de milioane de lei pentru aproximativ 150 de cereri de rambursare care au fost procesate si validate in trecut, anunta Ministerul Afacerilor Europene pe site-ul propriu. De asemenea, in ultimele doua zile lucratoare ale saptamanii trecute au fost facute plati si catre beneficiarii de finantari acordate prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

 „Valoarea sumelor platite pe POS DRU si POS CCE la sfarsitul saptamanii trecute depaseste 440 de milioane de lei, bani care vor ajuta peste 900 de beneficiari de fonduri UE sa-si continue proiectele. Vrem ca derularea programelor sa inceapa sa fie una fireasca, adica sa asiguram plata la zi a facturilor eligibile”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Si premierul Victor Ponta a facut declaratii referitoare la platile efectuate recent. Mai exact, seful Guvernului a transmis o scrisoare tuturor beneficiarilor contractelor de finantare aferente POS DRU, in care puncteaza faptul ca joi si vineri au fost achitate, numai in cadrul POS DRU, peste 900 de cereri de rambursare cu o valoare cumulata de peste 330 de milioane de lei, in contul a peste 800 de beneficiari de fonduri europene.

Mai mult, in scrisoarea premierului se precizeaza ca in cursul lunii martie se vor verifica si plati toate cererile de rambursare depuse de beneficiari si aflate in intarziere. „Prioritatea noastra este asigurarea platilor la zi catre toti beneficiarii de fonduri europene, indiferent de programul prin care sunt finantati”, mentioneaza Victor Ponta.

In documentul citat se arata, de asemenea, ca rata de absorbtie a fondurilor europene din cadrul POS DRU a crescut de la 7,73% in decembrie 2012 la aproape 12% in prezent. „Avem incredere ca acest ritm va creste si mai mult in perioada imediat urmatoare”, a spus premierul.

Comisia Europeana a suspendat platile pe POSDRU in luna august 2012, din cauza deficientelor identificate de partea comunitara pentru fondurile europene utilizate in perioada 2009 – 2011. In urma masurilor implementate de Guvernul Romaniei, programul a fost deblocat la inceputul lunii februarie 2013.

In consecinta, Comisia Europeana a reluat platile pe acest program operational, iar recent Romania a incasat 141,5 milioane de euro pe POS DRU. Suma rambursata de la Comisie, aferenta declaratiilor de cheltuieli transmise de partea romana in decembrie 2012, acopera cereri de rambursare care au fost achitate beneficiarilor in trecut, din finantari de la bugetul de stat.

In prezent, Ministerul Fondurilor Europene implementeaza masuri pentru deblocarea celorlalte trei programe presuspendate de Comisia Europeana: Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.