Guvernul va transforma 67 de spitale in camine pentru varstnici(mart. 3, 2011)

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri 9 martie programul „Dezvoltarea retelei de camine pentru persoane varstnice”, prin care 67 de spitale vor fi transformate in camine pentru batrani, a anuntat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Programul a fost initiat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii si se va derula din fonduri puse la dispozitia Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

“Programul se adreseaza, in primul rand, autoritatilor administratiei publice judetene si locale care decid infiintarea de camine pentru persoane varstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au in subordine si care sunt mentionate in Hotararea aprobata de Guvern”, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului.

Potrivit ministrului Sanatatii, pot accesa acest program si alte autoritati locale care au in subordine spitale care nu au fost mentionate explicit in actul normativ.

„Personalul medical din aceste spitale va fi preluat in cadrul caminelor pentru varstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeasi specialitate. Nimeni nu isi va pierde locul de munca, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Conform ministrului Attila Cseke, in cele 67 de spitale sunt 677 de medici si 2.085 de asistenti medicali.

„Este primul program guvernamental, in ultimii 20 de ani, prin care statul ofera finantare pentru functionarea caminelor pentru varstnici. Pana in prezent, o asemenea posibilitate nu exista”, a mentionat ministrul Sanatatii.

De asemenea, ministrul Cseke a adaugat ca, potrivit datelor Ministerului Muncii, in prezent sunt 130 de camine pentru persoane varstnice, unele sustinute de autoritati locale, altele de ONG-uri sau societati private, in cadrul carora sunt 7.154 de locuri. Alte 4.180 de persoane sunt pe listele de asteptare.

Cele 67 de spitale care ar putea fi reorganizate ca si camine pentru varstnici au, in total, 4.190 de paturi, insa numarul de locuri care ar putea fi create in camine ar putea fi mai mic.

In ceea ce priveste mecanismul de finantare, ministrul Sanatatii a aratat ca acordarea de fonduri autoritatilor locale care decid transformarea acestor spitale in camine pentru persoane varstnice, se va realiza incepand cu 1 aprilie 2011.

„Banii vor fi alocati in bugetul Ministerului Muncii, iar inscrierea in acest program trebuie sa aiba loc pana la 31 martie 2011. Autoritatile locale care decid inscrierea in acest program guvernamental, ulterior datei de 1 aprilie, vor putea primi, pe baza documentatiei, finantare de la inceputul lunii urmatoare incheierii acestui contract”, a precizat ministrul Sanatatii.

Metodologia de evaluare, aprobare si aprobare a finantarii se va adopta prin ordinul Ministerului Muncii, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a Hotararii adoptate de Guvern.