Guvernul prelungeste din nou termenul pentru TVA destinat primariilor pentru a-si plati datoriile(dec. 7, 2013)

Guvernul prelungeste din nou termenul pana la care primariile pot depune cereri la directiile regionale ale finantelor publice, respectiv 16 decembrie, pentru a li se aloca sumele defalcate din TVA ramase nerepartizate, cu care sa plateasca datoriile fiscale inregistrate la data de 29 noiembrie, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborate de Ministerul Finantelor.

Prin ordonanta guvernului privind prima rectificare bugetara a fost aprobata alocarea sumei 1 un miliard de lei, pe judete, pentru achitarea platilor restante inregistrate la data de 31 iulie in contabilitatea primariilor, inclusiv a institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local, si a spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale, fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari ori fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale.

La ultima rectificare bugetara, din luna octombrie, a fost prelungit termenul de depunere a cererilor depuse de primarii la directiile generale regionale ale finantelor publice pana la 29 noiembrie, in vederea alocarii sumelor ramase nerepartizate, pentru achitarea platilor restante inregistrate la 30 septembrie in contabilitatea acestora. Pana in prezent sumele au fost utilizate in proportie de 19,08%.

Intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului se prevede o noua prelungire a termenului de depunere a cererilor de catre primarii pana la 16 decembrie.

Sumele repartizate vor fi utilizate exclusiv pentru stingerea obligatiilor fiscale restante inregistrate la 29 noiembrie catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local si a spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale, precum si ale furnizorilor de bunuri, servicii si lucrari ai acestora.

Fondurile respective trebuie repartizate judetelor si Municipiului Bucuresti pana la 31 decembrie, termen pana la care trebuie sa fie alocate si utilizate.