Guvernul a aprobat infiintarea unei societati comerciale care sa asigure comercializarea produselor romanesti(oct. 12, 2012)

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede infiintarea, de catre Ministerul Economiei, a unei societati comerciale cu capital social integral de stat, avand ca obiect principal de activitate „Activitati de intermediere in comertul cu ridicata”. Potrivit institutiei, motivul infiintarii noului organism este intermedierea accesului produselor romanesti pe pietele emergente, in contextul in care Rusia a aderat recent la Organizatia Mondiala a Comertului.

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de Ordonanta de Urgenta privind mandatarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) in vederea infiintarii unei societati comerciale, lansat recent in dezbatere publica de MECMA.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta, in luna august 2012, Federatia Rusa a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), creand, in acest fel, premisele deschiderii unor noi piete de desfacere pentru produsele romanesti, cu influenta asupra balantei valutare si asupra bugetului de stat.

Conform MECMA, acesta este si unul dintre motivele pentru care se impune luarea unor masuri pentru asigurarea comercializarii produselor operatorilor economici din toate sectoarele de activitate.

Astfel ca, in acest sens, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) propune, prin proiectul de act normativ, infiintarea unei societati, persoana juridica romana, cu capital social integral de stat, avand ca obiect principal de activitate „Activitati de intermediere in comertul cu ridicata” – Cod CAEN 461.

Conform notei de fundamentare, societatea va asigura intermedierea accesului produselor romanesti pe pietele emergente, in conditii concurentiale si competitive, in conformitate cu reglementarile interne si cele ale Uniunii Europene. In plus, „societatea comerciala va efectua demersurile necesare in vederea asigurarii unei politici statale unitare de acces pe pietele comerciale nou create”, se precizeaza in documentul citat.

Totodata, organismul nou infiintat va identifica mecanisme de reluare a activitatilor economice si a functionarii unor societati de stat in conditii de profitabilitate si va propune metode de marire a competitivitatii produselor in vederea comercializarii acestora pe pietele interne si straine.

Potrivit proiectului de act normativ, sumele necesare constituirii capitalului social se vor asigura de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, din bugetul de venituri si cheltuieli privind activitatea de privatizare pe anul 2012.

In propunere se mai arata ca masura trebuie luata urgent, avand in vedere necesitatea eficientizarii activitatii operatorilor economici. „Neluarea acestor masuri conduce la intarzierea in eficientizarea activitatii intreprinderilor cu capital majoritar sau integral de stat, la marirea valorii arieratelor acestora, cu impact negativ asupra bugetului de stat”, se precizeaza in document.