Gena defectuoasa identificata in organismul Angelinei Jolie, subiectul unei dispute juridice(mai 18, 2013)

Gena defectuoasa identificata si in organismul actritei Angelina Jolie, din cauza careia artista a suferit o mastectomie bilaterala, pentru a preveni un risc foarte mare de cancer, face obiectul unei dispute juridice intense in Statele Unite, unde o companie de biotehnologie ii revendica proprietatea.

Dezvaluirile facute marti in The New York Times de celebra actrita americana nu ar trebui sa influenteze Curtea Suprema din Statele Unite, insa aceasta trebuie sa se pronunte luna viitoare in litigiul care opune compania Myriad Genetics mai multor organizatii de medici, pacienti si aparatori ai libertatilor individuale, care refuza ca genele sa poata sa fie brevetate, informeaza sudouest.fr.

Tribunalul de apel a autorizat, in august 2012, compania Myriad Genetics sa breveteze genele “izolate” BRCA1 si BRCA2, care se regasesc in majoritatea formelor ereditare de cancer ovarian si cancer mamar.

Myriad Genetics a depus deja noua brevete pentru cele doua gene, pe care aceasta companie le-a izolat in anii 1990, facând din aceasta reusita medicala un drept exclusiv de organizare a programelor de cercetare asupra acestor gene.