Formularul 010 pentru declararea optiunii de microintreprindere a fost publicat de ANAF(ian. 8, 2011)

Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a fost publicat formularul 010 necesar comunicarii optiunii pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii, incepand cu anul fiscal urmator.

Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica a fost aprobata prin Ordinul MFP 34/2011, ce urmeaza a fi publicat in Monitorul Oficial.

Declaratia se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza la infiintare, iar declaratia de mentiuni se completeaza cand se modifica datele declarate anterior. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor. Se completeaza in doua exemplare.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 117/2010 Guvernul a reintrodus prevederile legale privind impozitarea veniturilor microintreprinderilor. Astfel, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc anumite conditii:

– 1 pana la 9 salariati;

– venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 EUR;

-capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Pentru a beneficia de prevederile legale cu privire la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, acestea comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Comunicarea se realizeaza prin depunerea declaratiei de mentiuni.

Prin urmare, pentru anul 2011, persoanele juridice romane pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii daca la data de 31.12.2010 au indeplinit conditiile mentionate mai sus si isi comunica optiunea cel mai tarziu la data de 31.01.2011.

Reamintim faptul ca ANAF a precizat joi, urmare a neclaratitatilor aparute odata cu publicarea Ordonantei, ca si persoanele juridice care pana in 2009 au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor au posibilitatea sa opteze pentru acest tip de impozit si in 2011.

Declaratia 010 poate fi descarcata de aici.