Fiscul controleaza profesorii. Scolile primesc formulare prin care dascalii trebuie sa declare daca fac meditatii(ian. 14, 2011)

Mai multi profesori din Arad au primit in scoli formulare prin care trebuie sa declare daca dau sau nu meditatii dupa programul de lucru sau daca au alte activitati din care cistiga bani.

In scolile din Arad, directiunile au distribuit ieri formulare pe care scrie „Declaratie”, in care dascalii trebuie sa mentioneze daca obtin alte surse de venit in afara programului scolar, scrie Ziarul de Iasi.

Profesorii trebuie sa isi mentioneze numele si functia si sa declare daca obtin venituri din meditatii, activitati culturale, sportive sau din alte activitati, dupa incheierea programului scolar. „Colegii nu trebuie sa se lase intimidati de aceasta actiune, trebuie sa stie ca au libertatea si dreptul de a desfasura orice activitate, remunerata sau nu, in afara programului de lucru.

Actiunea este una abuziva si poarta o tenta de presiune. Fiecare cetatean al Romaniei este obligat deja sa respecte legea, nu trebuie sa dea o declaratie ca respecta reglementarile in vigoare”, a declarat ieri presedintele Sindicatului Democrat din Invatamint Arad, Danut Ienesescu.

„Este o situatie neplacuta, o chestionare care pare mai mult abuziva. Nu este normal ca statul sa ne interogheze in acest fel daca vrea sa afle citi profesori cistiga din meditatii. Cei care dau meditatii au deja obligatia de a declara acest lucru la Fisc, nu este firesc sa mai fie interogati si de alte institutii”, a declarat un profesor.

Inspectorul scolar general, Mirela Aldescu, a confirmat ca se lucreaza la o situatie statistica privind activitatile extrascolare ale angajatilor, insa afirma ca actiunea „este perfect legala si are loc la solicitarea ANAF”. „Activitatea este una perfect legala si are loc in urma unei solicitari care ne-a fost adresata de ANAF. Directorii de scoli au obligatia sa ne furnizeze aceste date, cum si noi avem obligatia sa le centralizam si sa le furnizam ANAF”, a spus Aldescu. Potrivit sursei citate, un formular care trebuie completat de conducerile scolilor a fost postat de forumul Inspectoratului scolar Arad, iar directorii obtin informatiile de la profesori. Actiunea se va derula pe o perioada de citeva saptamini, timp in care aproximativ 5.000 de dascali vor trebui sa completeze declaratiile.