Fermierii a caror productie a fost afectata de seceta vor primi de la stat cate 100 lei pentru fiecare hectar(sept. 2, 2012)

Producatorii agricoli care au inregistrat pierderi ale productiei, din cauza secetei, vor primi de la stat un sprijin financiar in cuantum de 100 de lei pe hectar, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Cei care vor sa aplice trebuie sa depuna cererea prin care solicita ajutorul pana la 15 octombrie, urmand ca banii sa fie acordati dupa 1 noiembrie 2012.

Hotararea Guvernului nr. 897/2012 privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de seceta manifestat in anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole” a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 639, din 7 septembrie 2012.

Potrivit actului normativ, producatorii agricoli care, din cauza secetei, au inregistrat anul acesta pierderi ale productiei vor primi, din partea statului, un ajutor financiar in cuantum de 100 de lei pe hectar. Ajutorul se va acorda pentru suprafete cuprinse intre 1 ha si maxim 10 ha inclusiv.

„Consider ca este un efect extrem de important pe care Guvernul il face in aceasta perioada, nu foarte buna din punct de vedere economic. Am luat aceasta masura tocmai pentru a arata preocuparile pentru dezvoltarea agriculturii ca motor principal pentru sustinerea economiei romanesti. La inceputul lunii octombrie vom stabili, prin Hotarare de Guvern, si nivelul sprijinului pe care il vor primi cei 1 milion de fermieri care au facut cerere catre APIA, nivel care va fi mult peste cel al anului precedent”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, se arata pe site-ul Ministerului Agriculturii (MADR).

Conform HG nr. 897/2012, beneficiarii schemei ajutor sunt:

fermieri persoane fizice;

persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica care detin suprafete de culturi agricole in teren arabil si au infiintat culturi in toamna anului 2011, primavara anului 2012.

Fermierii vor primi 100 lei/ha insa, potrivit actului normativ, suma maxima a ajutorului NU poate depasi echivalentul in lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar, pe parcursul a 3 ani.

Potrivit MADR, resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor sunt de aproximativ 42,8 milioane euro si se asigura de la bugetul de stat. De asemenea, sursa citata precizeaza ca numarul estimat de beneficiari este de aproximativ 573.000 de fermieri, iar suprafata de teren arabil pentru care se acorda sprijinul este de aproximativ 1,9 milioane ha.

Dosarul se depune pana la data limita de 15 octombrie 2012, iar ajutorul financiar va fi acordat incepand cu data de 1 noiembrie 2012.