Fenomenul start-up in Timisoara(sept. 21, 2020)

Am fost implicati in fenomenul start-up inca de cand existam ca firma, intrucat practic primul serviciu oferit de compania noastra a fost consultanta in vederea infiintarii de firme. Daca includem in categoria de start-up orice companie nou infiintata, atunci putem afirma ca experienta noastra in aceast domeniu depaseste 15 ani.

Totusi, trebuie sa avem in vedere faptul ca modernul concept de start-up este definit ca initiativa de a autoriza o companie in unul din domeniile noii economii, iar acest proiect dobandeste o amploare mai mare decat acela anticipat de fondatorul sau fondatorii sai. In economiile avansate din Europa Occidentala si Statele Unite exista un intreg ansamblu de institutii financiare private si entitati de consultanta care stau la dispozitia companiilor start-up. Acest ansamblu joaca astazi rolul de model pentru mai fragila, dar dinamica economie romaneasca.

De-a lungul timpului am avut privilegiul sa lucram cu start-up-uri inovatoare de mare succes. Spre exemplu, am realizat proceduri sofisticate de inregistrare a marcilor si a altor drepturi de proprietate intelectuala pentru companii ca 123formbuilder sau TypingDNA dar si contracte la distanta sau proceduri de due-diligence pentru Rohost, una dintre cele mai mari companii de hosting din Romania. Amintim cu bucurie si despre contributia noastra la autorizarea câtorva spații de Coworking Space frecventate in Timișoara, precum si de lunga colaborare pe care o avem cu asociatia BanatIt.

Astazi, lucram alaturi de primul accelerator de start-up-uri din partea de vest a Romaniei, Growceanu dar si in echipe informale care asigura suportul in primii ani de existenta pentru cele mai promitatoare dintre companiile nou infiintate din zona noastra de activitate.

Dar nu putem incheia scurta prelegere fara sa spunem raspicat ca ne-am dori ca aceasta infrastructura de suport pentru companii sa se intareasca si diversifice. Din aceasta lipsesc astazi societatile financiare specializate in sustinerea afacerilor noi, firmele de asigurare a riscurilor afacerii si companiile de leasing pentru echipamente industriale si IT.