E posibila introducerea unei noi taxe pentru comercianti. Banii merg la primarii(sept. 3, 2016)

Comerciantii ar trebui sa plateasca o taxa de 0,5% din cifra de afaceri anuala in scopul reciclarii ambalajelor utilizate in activitatea acestora, propune un proiect legislativ depus recent la Parlament. Conform proiectului, taxa va fi alocata primariilor pentru a achizitiona containere si implementa sisteme de reciclare selectiva a deseurilor.

Nota de fundamentare a proiectului arata ca taxa de reciclare pentru ambalajele utilizate in comert transpune normele comunitare privind gestionarea deseurilor in Uniunea Europeana (UE).

Conform legislatiei actuale, comerciantii care nu recupereaza deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului sunt obligati sa achite la Fondul de Mediu cate doi lei pentru fiecare kilogram de deseuri nereciclate.

“Initiativele anterioare, bazate in parte pe masuri coercitive sau de conformare civica, nu au avut aproape nici un fel de rezultat asupra cresterii volumului deseurilor reciclabile colectate”, arata documentul mentionat, citat de profit.ro.

Prin urmare, proiectul de lege instituie o taxa de reciclare, pentru fiecare comerciant, al carei cuantum este stabilit la valoarea de 0,5% din cifra de afaceri realizata intr-un an calendaristic. Suma stabilita ar urma sa fie platita o singura data.

Desi aminteste de diferitele tipuri de comercianti, initiativa legislativa nu face nicio diferenta intre acestia in ce priveste aplicarea taxei de reciclare.

Sumele colectate din noua taxa vor constitui venituri la bugetele locale, cu destinatia expresa a achizitionarii si instalarii sistemelor speciale de colectare selectiva a deseurilor. Astfel, containerele speciale pentru colectarea selectiva a deseurilor vor fi instalate de primarie sau consiliul local in proximitatea comerciantilor, prevede proiectul.

Conform acestuia, taxa de reciclare va fi recuperata de comerciant prin valorificarea deseurilor reciclabile din containerele speciale instalate in proximitatea magazinelor.

Proiectul de lege mai propune ca si consumatorul sa poata beneficia de un stimulent de recuperare, atunci cand returneaza comerciantului ambalaje reciclabile. Acest stimulent ar trebui sa fie constituit de o recompensa financiara directa sau bon valoric de achizitii de la comerciant.

“Desi propunerea legislativa instituie taxa de reciclare, ea nu reprezinta o povara nici pentru comerciant, nici pentru consumator. Comerciantul isi recupereaza taxa prin valorificarea ambalajelor colectate in containerele speciale, iar consumatorul prin stimulentul financiar sau bunul valoric de achizitie. Mai mult, comerciantul care va stimula consumatorul cu bonuri valorice va beneficia de un volum mai mare de achizitii”, sunt argumente invocate in sprijinul proiectului legislativ.

Proiectul se adauga unei alte initiative depuse la inceputul anului in Parlament, potrivit careia supermarketurile vor fi obligate sa achite statului, pe langa impozitul de 16%, si un impozit suplimentar, pe motivul ca afacerile lor merg „ca pe roti”. Acest impozit precum si taxa de reciclare nu vor putea fi impuse decat prin votul ambelor Camere ale Parlamentului si promulgarea de presedintele Klaus Iohannis.