Despre altruism digital si un numai(iun. 9, 2021)

Un nou regulament European privind protectia datelor se afla in faza de dezbatere publica si acesta este in masura sa creeze noi institutii juridice in aceasta materie. Uniunea se dovedeste foarte prolifica in a inventa concepte juridice noi, mai ales in chestiunile inovatoare cu ar fi datele cu caracter personal sau drepturile digitale. Ramane de vazut daca acest val de inovatii juridice isi gasesc aplicabilitatea coerenta si eficienta in realitatea economica a pietei comune si nu reprezinta un cost suplimentar pentru mediul economic, cu serioase dezavantaje privind competitivitatea.

Daca Regulamentul UE 679/2016 privind prelucrarea datelor cu caracter personal instituie obligatii pentru toti operatorii de date private, fie ei entitati private – companii, persoane fizice – sau publice, noul regulament constituie norme care vor trebui urmarite si implementate cu precadere de actorii publici care detin date cu caracter privat si are rolul de a crea conditiile pentru consolidarea unei piete comune a datelor private in Uniunea Europeana.

Intre conceptele pe care noul regulament le promoveaza este institutia furnizorului de servicii de partajare a datelor (brokeri de date, trusturi de date) care au rolul de a partaja datele, inclusiv pe cele cu caracter privat dar care vor trebui sa isi pastreze neutralitatea in aceste tranzactii, totodata neputand sa foloseasca datele pentru alte scopuri decat cele pentru care au fost colectate sau pentru partajare.

Regulamentul instituie procedurile privind partajarea datelor din sectorul public in interiorul statelor membre sau intracomunitar, instituind un mecanism privind datele de alta natura decat cele care fac obiectul Regulamentului UE 679/2016.

Un alt concept inovator al noii reglementari este si altruismul in materie de date care presupune ca persoanele fizice si companiile sa cesioneze utilizarea datelor lor in scopul interesului public general si fara sa solicite ceva in contrapartida, spre exemplu in domenii cum ar fi cerecetarea stiintifica sau imbunatatirea serviciilor publice.

Asteptam cu interes reactiile institutiilor nationale si a societatii civile la noile propuneri de reglementare.