De zece luni, Romania are cea mai mare inflatie din UE(iun. 19, 2011)

Romania a avut, pentru a zecea luna consecutiv, cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, inregistrand, in luna mai, o rata anuala de 8,5% la acest indicator, rezulta din datele publicate joi de Eurostat.

Romania este singurul stat european in care inflatia depaseste 8%, in topul celor mai mari inflatii fiind urmata de Estonia si Lituania, care au inregistrat rate anuale de 5,5% si, respectiv, 5%.

Cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Irlanda (1,2%), Suedia (1,7%) si Cehia (2%).

Potrivit Eurostat, in comparatie cu luna aprilie, inflatia anuala a a crescut in 14 state membre, a scazut in noua si a ramas stabila in patru.

La nivelul intregului bloc comunitar, rata anuala a inflatiei din luna mai a fost de 3,2%, in scadere fata de aprilie, cand se inregistrase o valoare 3,3%.

Romania este de zeci luni campioana europeana la inflatie. Incepand din august 2010, cand inregistrase o rata anuala a inflatiei de 7,6%, tara noastra a raportat numai rezultate care au pozitionat-o in fruntea clasamentului european la acest indicator.

In luna martie, Romania a atins un nou record negativ, dupa ce rata inflatiei a atins pragul de 8%. De atunci, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care inregistreaza lunar rate anuale ale inflatiei de peste 8%.