De la 1 iulie scad tarifele in roaming(iun. 29, 2013)

Utilizatorii serviciilor de telefonie mobila si internet mobil in roaming vor beneficia de tarife reduse incepand de luni, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Scaderile vor ajunge chiar si la 36%, comparativ cu tarifele aplicate in 2012.

Reducerea tarifelor vine in contextul in care incepand cu 1 iulie 2013 urmeaza sa intre in vigoare Regulamentul (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului Europen si al Consiliului din 13 iunie 2012 privind roamingul in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii.

Astfel, pentru un apel efectut in roaming utilizatorii vor plati maximum 24 eurocenti/minut + TVA, ceea ce reprezinta o reducere de 17% fata de anul trecut.

Primirea unui apel va costa pana la 7 eurocenti/minut + TVA, in scadere cu 12,5%, comparativ cu 2012.

De asemenea, trimiterea unui mesaj text va fi taxata cu maximum 8 eurocenti + TVA, cu 11% mai putin, fata de anul trecut.

In privinta descarcarii de date sau navigarii pe internet, tarifele aplicate nu vor depasi 45 eurocenti/megabyte (tarif perceput pe kilobyte utilizat) + TVA. Acest lucru reprezinta o reducere de 36% in comparatie cu 2012.

“Opertorii au libertatea de a oferi tarife mai scazute, iar unii au inceput deja sa elimine complet primele de roaming pentru serviciile de voce si SMS sau sa ofere o regiune unde exista o zona fara prime de roaming care traverseaza o parte sau alta a Europei”, potrivit comunicatului.

Cei care urmeaza sa isi petreaca, in aceasta vara, vacanta in Croatia – tara care va adera la UE de la 1 iulie – vor putea face economii la factura de telefonie mobila, deorece costul pentru transferul de date scade de aproape 15 ori, iar trimiterea unui SMS sau efecturea unui apel telefonic catre alta destintie din UE va fi de 10 ori mai ieftina.

Din anul 2007, UE a realizat reduceri de peste 80% ale preturilor cu amanuntul pentru apelurile telefonice, serviciile de SMS si date.