De astazi se pot vinde doar tigari cu tendinta redusa de aprindere(nov. 17, 2011)

De astazi se vor putea vinde doar tigari care au tendinta redusa de aprindere, potrivit unui directive europene. Astfel, producatorii care pun pe piata tigarete ce nu respecta aceasta norma risca amenzi cuprinse intre 3000 si 30.000 de lei, informeaza un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Va spunem si ce amenzi vor primi distribuitorii tigarilor care nu au tendinta redusa de aprindere.

Directiva europeana care impune vanzarea tigarilor anti-incendiu va intra in vigoare in data de 17 noiembrie 2011. Tigarile cu tendinta redusa de aprindere sunt cele care respecta criteriile care apar in doua standarde europene (EN 16156:2010 Tigari – Evaluarea tendintei de aprindere – cerinta de siguranta si EN ISO 12863:201 – Metoda de incercare standardizata pentru evaluarea tendintei de aprindere a tigaretelor).

„Incepand din 17 noiembrie 2011, odata cu publicarea noilor standarde de siguranta in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate tigarile vandute in Europa vor trebui sa fie conforme cu aceste masuri”, precizeaza Comisia Europeana. Autoritatile nationale vor avea rolul de a controla punerea in aplicare a acestei noi masuri de siguranta impotriva incendiilor, conform sursei citate.

Potrivit unui comunicat de presa al ANPC, producatorii care vor pune pe piata tigarete care nu au tendinta redusa de aprindere risca amenzi intre 3.000 si 30.000 lei. De asemenea, distribuitorii produselor care nu respecta cele doua standarde europene vor fi amendati cu sume cuprinse intre 700 si 4000 lei.

ANPC mentioneaza ca doar tigaretele (produse din tutun ce contin tutun prelucrat, tutun taiat invelit intr-un sul longitudinal de hartie) vor trebui sa aiba tendinta redusa de aprindere, incepand cu 17 noiembrie 2011, adica sa fie conforme cu cele doua standarde sus-amintite. Acestea nu sunt valabile pentru tigarile de foi (produse din tutun, altele decat tigaretele obtinute prin invelirea tutunului de umplutura in una sau mai multe foi de tutun prelucrat).

Comisia Europeana sustine ca, anual, in UE se produc, din cauza tigarilor, peste 30 de mii de incendii, cu peste 1 000 de decese si peste 4 000 de vatamari. Dovezile arata ca numarul de decese poate fi redus cu peste 40 % prin introducerea tigarilor cu „capacitate redusa de incendiere” (CRC), potrivit CE. Aceasta inseamna tigarete care se sting automat cand sunt lasate nesupravegheate si care, in consecinta, sunt mai putin susceptibile sa provoace un incendiu. Aceasta masura de siguranta este deja practicata in unele tari ale lumii (SUA, Canada, Australia) si in UE, in Finlanda, din aprilie 2010, conform sursei citate.

Potrivit Comisiei Europene, schimbarea solicitata in conformitate cu noile standarde se refera la reducerea capacitatii de incendiere, care reprezinta capacitatea unei tigari lasate nesupravegheate de a declansa un incendiu. Fabricantii de hartie pentru tigari si-au schimbat productia de hartie in sensul introducerii a doua inele din hartie mai groasa in doua puncte de-a lungul tigarii. Daca tigara este lasata nesupravegheata, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele si ar trebui atunci sa se stinga pentru ca inelul restrange alimentarea cu aer/oxigen. O tigara CRC reduce timpul de ardere, micsorand astfel sansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.