Crestere economica versus saracie(apr. 16, 2018)

Creșterea economica a României nu a dus la reducerea saraciei, susțin experții Bancii Mondiale. Deși țara noastra a avut a doua cea mai rapida creștere economica din Europa, acest lucru nu s-a tradus in reducerea saraciei. Potrivit raportului Bancii Mondiale, 70 la suta dintre cei saraci traiesc in zonele rurale.

Raportul Bancii Mondiale arata ca problema incluziunii este predominant o constanta rurala, relateaza Mediafax. Mai mult, datele Eurostat indica faptul ca desi economia Romaniei creste nivelul saraciei ramane ridicat.

„Aproximativ 45% din populatia tarii se afla in zonele rurale, unde saracia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât in zonele urbane. Aceasta dualitate puternica este manifestata prin oportunitati inegale si un acces inegal la piete, fapt ce nu se mai intâmpla in niciuna dintre tarile Uniunii Europene”, se precizeaza in documentul elaborat de Banca Mondiala.

Raportul indica faptul ca 900.000 de oameni, adica 4,5 la suta din populație, traiesc in saracie extrema in zone marginalizate din România. 3,2 la suta dintre aceștia locuiesc in mediul urban, iar 6,2 la suta in mediul rural.
„Zonele marginalizate sunt, prin definitie, domenii care combina capitalul uman scazut, somajul ridicat si locuintele necorespunzatoare. Aceste zone sufera de o combinatie de strazi murdare sau inexistente, concentratia de gospodarii aflate in saracie extrema, niveluri foarte scazute de educatie, sanatate precara, mame adolescente, un numar mare de copii, scoli de slaba calitate si/sau scoli segregate si o rata inalta de infractionalitate in rândurile minorilor”, se arata in raport.

Autorii raportului susțin ca „serviciile publice lipsesc sau sunt de slaba calitate, iar persoanele din comunitatile marginalizate au putine oportunitati de a obtine o educatie mai buna sau un loc de munca decent”
Experții Bancii Mondiale susțin ca saracia și degradarea materiala a romilor a scazut, insa ramâne la nivel ridicat in cartierele marginașe.

„Conform Studiului EU-MIDIS II: European Union minorities and discrimination, ponderea romilor expusi riscului saraciei a fost de 70% in 2016, in scadere de la 84% in 2011. Cu toate acestea, diferenta fata de media nationala de 25% ramâne substantiala. Saracia veniturilor printre romi se coreleaza puternic cu concentrarea rezidentiala, adica nivelurile saraciei sunt mai mult pronuntate in cartiere unde toti sau majoritatea locuitorilor sunt romi. In mod surprinzator, 68% dintre romi raporteaza traind in astfel de cartiere segregate”, arata documentul.

Potrivit sursei citate, aproape o treime dintre romi traiesc in gospodarii care „experimenteaza foamea”.
„Inegalitatea are un efect profund asupra copiilor, impiedicând mobilitatea economica si cea a tarii, cu potential de crestere pe termen lung. Circa 4 din 10 copii români sunt saraci, numarul fiind cel mai mare din UE”, se mai arata in raportul citat.

Cercetarea Bancii Mondiale mai arata ca un alt factor de impiedicare a incluziunii sociale si de reducere a saraciei este reprezentat de constrângeri, in ciuda cresterii economice.