Contribuabilii pot afla date despre firme direct prin SMS(apr. 23, 2013)

ANAF a lansat un nou serviciu pentru contribuabili, „Acces date prin SMS”, care este operational incepand de astazi, 30 aprilie, anunta Agentia Nationala de Administrare Fiscala intr-un document de presa remis AvocatNet.ro. In prezent, serviciul este disponibil in doar 2 retele de telefonie mobila.

 Procedura pentru serviciul „Acces date prin SMS” a fost aprobata recent prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 504/2013, anunta Fiscul in comunicatul de presa. Prin intermediul noului serviciu, contribuabilii interesati pot obtine informatii publice despre un anumit agent economic printr-o procedura mult mai simpla.

 Mai exact, incepand de astazi, acestia pot trimite un mesaj text prin SMS care sa contina codul de identificare fiscala al societatii respective, la numarul 1300.

 Contribuabilul va primi un raspuns, tot prin SMS, prin intermediul operatorilor de telefonie mobila, cu urmatoarele date:

 codul de identificare fiscala (exemplu: 123456);

 denumirea agentului economic (exemplu: SC XXXXX SRL);

 inregistrat/neinregistrat in scopuri de taxa pe valoare adaugata (exemplu: TVA DA/NU)

 starea de inactivitate fiscala a agentului economic (exemplu: INACTIV FISCAL DA/NU);

 aplicarea sistemului de taxa pe valoare adaugata la incasare (exemplu: TVA INCASARE DA/NU);

 cod de siguranta stabilit de ANAF (exemplu: 123456789).

 Conform documentului de presa, informatiile furnizate prin SMS sunt in concordanta cu datele existente in baza de date a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Atentie! Fiscul mentioneaza ca, pentru inceput, serviciul „Acces date prin SMS” va fi disponibil doar in retelele de telefonie mobila Orange si Vodafone, urmand ca in perioada urmatoare acesta sa poata fi utilizat si in alte retele.

 „Costul generat de utilizarea serviciului de mesaje scurte este in sarcina contribuabililor care solicita informatiile. Tariful pentru un astfel de serviciu se stabileste si se percepe de catre operatorii de telefonie mobila. Costul nu este perceput de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala”, mai puncteaza institutia in documentul de presa.