Conditiile de achizitionare a terenurilor agricole din extravilan au fost modificate(sept. 18, 2013)

Conditiile in care vor putea fi cumparate terenurile agricole extravilane au fost republicate in dezbatere publica intr-o forma revizuita, la numai doua saptamani dupa ce un proiect de lege similar a fost dat pentru prima oara publicitatii. Acestea au fost republicate pe site-ul Ministerului Agriculturii. In noua forma, s-a scurtat perioada de preemptiune la achizitionare si li se permite sa cumpere terenuri agricole extravilane in Romania cetatenilor din spatiul economic european. Conform unei precizari, noua varianta a proiectului de lege se afla in dezbaterea publica pana pe 27 septembrie.   

Potrivit proiectului prezentat, persoanele fizice pot cumpara in tara noastra teren agricol, situat in extravilan, daca fac dovada ca au cunostinte in domeniul agricol si ca au desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin cinci ani. De ultima conditie nu scapa nici persoanele fizice care deja detin terenuri agricole in extravilan. La data intrarii in vigoare a noii legi, actualii proprietari trebuie sa dovedeasca ca au desfasurat activitati agricole pe acele terenurile extravilane.

De asemenea, odata cu intrarea in vigoare a acestui act legislativ, persoanele fizice nu vor putea fi proprietari unor terenuri agricole extravilane cu o suprafata mai mare de 100 de hectare.

Conditiile de achizitionare a terenurilor agricole extravilane si cele de detinere a suprafetei maxime de teren agricol extravilan sunt mentionate in proiectul Legii privind vanzarea – cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintare a Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Varianta initiala a proiectului de lege, cea publicata pe 3 septembrie, a fost retrasa. A doua varianta a acestui proiect a fost publicata pe 17 septembrie pe site-ul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, unde a aparut si prima varianta.

Persoanele fizice vor fi verificate daca indeplinesc conditiile de vanzare – cumparare a terenurilor agricole din extravilan de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care urmeaza a fi infiintata. Rezultatul verificarii va fi comunicat in termen de 5 zile lucratoare de la primirea datelor, atat vanzatorului, cat si cumparatorului. Inainte, acest termen era de 15 zile lucratoare.

In cazul in care cumparatorul nu indeplineste conditiile de achizitionare a terenului extravilan, vanzatorul poate prefera pe oricare dintre ofertantii eligibili.

Pe langa conditiile mentionate, arendasii pot cumpara teren agricol extravilan daca au un contract de arenda incheiat pentru acel teren cu cel putin un an inainte de data inregistrarii ofertei de vanzare. In prima varianta a proiectului de lege, aceasta perioada era de minimum 5 ani pentru terenul care va fi vandut.

De asemenea, arendasii trebuie sa fie inregistrati potrivit articolului 1.838 din Noul Cod Civil, adica au depus contractul la consiliul local sau consiliile locale in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate.