Comisia Europeana va decide in cateva luni daca suspenda sau nu fondurile pentru Romania(dec. 3, 2017)

Romania a indeplinit 17 dintre conditiile impuse de Uniunea Europeana, dar mai are inca 5 in privinta carora va trebui sa decida foarte curand, a spus comisarul european Corina Cretu, precizand ca, in caz contrat, tara noastra ar putea pierde finantarile.

„Comisia este in prezent in contact cu autoritatile romane privind actiunile intreprinse pentru indeplinirea conditiilor ex ante restante. S-au inregistrat progrese importante, in special in sectoarele cercetare si transport. Mai raman multe de facut. Dupa cum stiti, esecul de a intreprinde actiuni in vederea indeplinirii acestor conditionalitati ex-ante constituie baza pentru suspendarea platilor in functie de prioritatile programelor in cauza. In lunile urmatoare, Comisia isi va elabora avizul final cu privire la fiecare conditionalitate ex ante, hotarand fie sa se indrepte spre suspendare, fie sa declare ca planul de actiune este indeplinit” – a declarat comisarul european Corina Cretu, la solicitarea hotnews.ro.

In septembrie 2017, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, atragea atentia ca Romania mai avea de indeplinit 5 conditionalitati ex-ante restante, pentru absorbtia fondurilor europene 2014-2020, in lipsa carora risca sa-i fie suspendate fondurile.

Conditionalitatile vizau transportul rutier, feroviar, achizitii publice. „Si aici este, intr-adevar, o mare problema pentru dumneavoastra, stiti foarte bine ca achizitiile publice afecteaza pe orizontala toate proiectele. Infrastructura in inovare si cercetare – suntem pe punctul de a ridica aceasta conditionalitate ex-ante. In domeniul deseurilor ramane o problema majora si a administratiei publice”, preciza in septembrie comisarul european, citat de RFI.