Chinezii pregatesc investitii masive inclusiv in Romania(mai 20, 2016)

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare banca chineza, a semnat joi un memorandum de intelegere cu guvernul ceh pentru a coopera in cadrul unui nou fond destinat sa investeasca in Europa Centrala si de Est, informeaza Xinhua.

ICBC a precizat ca va cheltui un miliard de euro pentru infiintarea unei companii de tip holding financiar care va lansa fondul de investitii in Europa Centrala si de Est. La randul sau, Cehia va contribui cu 200 milioane de euro la acest fond, care va investi in tarile din CEE cat si alte regiuni. Banca chineza a adaugat ca viitoarea companie va strange fonduri de la guvernele tarilor din CEE precum si de pe alte piete. Investitiile sale se vor concentra pe constructia de infrastructura si capacitati de productie internationale in conformitate cu interesele Chinei in aceste regiuni.

Premierul chinez Li Keqiang a fost primul care a propus infiintarea acestui fond in luna noiembrie a anului trecut, in cadrul initiativei „One Belt – One Road”, o strategie destinata cresterii influentei economice si politice a Chinei intr-o regiune considerata drept poarta de intrare in Uniune Europeana.