Cele mai mari despagubiri platite vreodata de asiguratorii romani(sept. 9, 2011)

Cea mai mare dauna platita in Romania de o companie de asigurare nu s-a produs anul acesta, asa cum se credea pana acum, ci in urma cu 20 de ani cand distrugerea integrala a aeronavei prezidentiale a costat Astra Asigurari peste 33 de milioane de dolari la cursul de atunci. Mai mult decat atat, un incident din 1995, poate provoca plata unei daune de 70 de milioane de euro.

In ultimii 20 de ani, cinci aeronave apartinand unor companii din Romania au fost in situatie de a fi distruse complet in mai multe tipuri de accidente. Toate erau asigurate iar administratorii au fost despagubiti integral.

Cel mai scump accident a fost insa unul din 1991 cand aeronava prezidentiala, aflata atunci intr-o verificare, a luat foc la aterizare. Asiguratorul a platit companiilor Romavia si Tarom peste 33 de milioane de dolari la cursul de atunci.

In aceeasi categorie se inscrie si incidentul din 1995, cunoscut si sub numele de cazul Verona, eveniment pentru care asiguratorul, Astra, plateste si acum. Acest incident a generat mai multe litigii la nivel international. Pretentiile initiale au fost de 3 milioane de dolari insa in acest moment pretentiile in instanta au ajuns la peste 70 de milioane de euro, dupa cum arata asiguratorul.

In ianuarie 1991, aeronava prezidentiala B-707 YR-ABD, administrata de compania Romavia a efectuat un zbor de pregatire inaintea misiunii prezidentiale in China si, la ultimul viraj, a atins cu partea stanga solul. Unul dintre motoare a luat foc imediat dupa aterizare iar al doilea ceva mai tarziu. Aeronava era incarcata cu 41 de tone de kerosen. Focul a cuprins toata aripa stanga si s-a extins si in spatele fuselajului. Aeronava era asigurata la Astra Asigurari iar compania era reasigurata doar pentru partea de raspundere civila in contextul in care ofertele pentru Casco au fost extrem de scumpe si, ca atare, refuzate de Romavia.

Astra a platit 33 de milioane de dolari si si-a recuperat ulterior din valorificarea ramasitelor avionului doar putin peste 5,6 milioane de dolari. Aceasta a fost cea mai mare despagubire platita vreodata de o companie de asigurari din Romania.