Cazierul fiscal a fost modificat din nou(nov. 11, 2011)

Guvernul a modificat din nou cazierul fiscal, printr-o hotarare publicata marti in Monitorul Oficial. Actul normativ stabileste, printre altele, noi fapte care vor putea fi inscrise in cazierul fiscal al contribuabililor.

Astfel, potrivit HG nr.1078/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 791 din 8 noiembrie, vor fi inscrise in cazierul fiscal si faptele calificate ca fiind contraventii conform art. 219 alin. (1) lit. (n –(p din Codul de Procedura Fiscala. Este vorba despre:

1. refuzul de a prezenta organului financiar-fiscal bunurile materiale supuse impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului general consolidat, în vederea stabilirii realitatii declaratiei fiscale;

2. neretinerea, potrivit legii, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa;

3. retinerea si nevarsarea in totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa, daca nu sunt savarsite în astfel de conditii încat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni.

De asemenea, actul normativ mai stabileste ca in cazierul fiscal al unui contribuabil pot fi inscrise si detinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari de foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, bauturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri.

Modificarile publicat de Executiv vizeaza si reorganizarea modului in care sunt prezentate faptele inscrise in cazierul fiscal.

Daca pana acum aceste fapte erau organizate doar in doua categorii: infractiuni si contraventii, odata cu HG 1078/2011, faptele sunt incadrate in 16 categorii, in functie de actul normativ care le incrimineaza.

De asemenea, conform modificarilor, in cazul unor anumite fapte, care se inscriau si in prezent in cazierul fiscal, Guvernul a actualizat doar baza legala care le incrimineaza.

In acelasi timp, actul normativ publicat marti stabileste ca faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala se mai inscriu in cazierul fiscal doar pana la 1 ianuarie 2012 intrucat, incepand cu aceasta data, se vor inscrie in cazierul fiscal faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Modificarile initiate de Ministerul Finantelor vin la aproximativ doua luni dupa ce a fost publicata OG nr. 25/2011, act normativ prin care se stabilesc noi conditii in care se radiaza faptele inscrise in cazierul fiscal al unui contribuabil.

Potrivit ordonantei publicate la inceputul lunii septembrie, stergerea faptelor inscrise in cazierul fiscal al unui contribuabil se va face in functie de gravitatea lor, iar termenul de radiere poate varia intre 1 si 5 ani.