Cartea electronica de identitate ni se elibereaza incepand din iulie 2013(mart. 3, 2013)

Din iulie 2013 ne-am putea legitima cu un nou act de identitate – cartea electronica de identitate, se arata intr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial in luna decembrie 2012 si intrat in vigoare la data publicarii. Totusi, specialistii din cadrul Ministerului de Interne, citati de presa centrala, asigura ca noul document nu este obligatoriu, astfel ca cetatenii vor avea posibilitatea de a opta pentru o carte de identitate normala.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838, din 12 decembrie 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.

Conform actului normativ, incepand cu anul 2013 se vor elibera carti electronice de identitate, acestea devenind unul dintre documentele de calatorie pe baza caruia cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene.

„In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin act de identitate se intelege cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate”, se arata in documentul citat. In preambulul OUG, Guvernul mentioneaza ca aceasta masura este necesara intrucat se impune producerea unor acte de identitate sigure, evitandu-se, in acest fel, utilizarea de documente de identitate false sau falsificate.

Pe de alta parte, insa, specialisti din cadrul Ministerului de Interne, citati de presa centrala, asigura ca buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului“, a explicat Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor, relateaza presa nationala.

Potrivit sursei citate, implementarea noilor buletine se va face in mod treptat, in termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate.